Resipi Utama

Resipi Kuih Lapis Ketagih

Kuih Lapis.

Sekali lagi mencari idea resipi kuih lapis khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kuih lapis yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kuih lapis, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan kuih lapis sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza kuih lapis rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Kuih Lapis memakai 15 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Kuih Lapis:

  1. Gunakan Bahan A.
  2. Gunakan 1 cawan santan kotak.
  3. Ambil 3 cawan air.
  4. Menyediakan 1 helai daun pandan simpul.
  5. Menyediakan Bahan B.
  6. Siapkan 2 cawan tepung beras.
  7. Ambil 1/2 cawan tepung gandum.
  8. Ambil 1/2 cawan tepung jagung.
  9. Menyediakan 1 cawan gula pasir.
  10. Menyediakan 1/2 tsp garam halus.
  11. Ambil C Bahan.
  12. Menyediakan 2 penutup esen ros.
  13. Siapkan 1 tbs minyak masak.
  14. Siapkan 1 tsp air kapur.
  15. Siapkan Pewarna.

Jalan sediakan Kuih Lapis:

  1. Masak Bahan A sehingga naik wap dan ketepikan..
  2. Sapu minyak pada loyang dan letak dalam pengukus. Tutup. Panaskan pengukus sehingga air menggelegak..
  3. Campur semua Bahan B. Tuang adunan santan suam dan gaul sebati..
  4. Masukkan Bahan C ke dalam adunan. Minyak, air kapur, esen ros..
  5. Adunan akan dapat lebih kurang 6 cawan. Bahagikan mengikut warna. Jika 2 warna, 3 cawan : 3 cawan. Jika 3 warna, 2 cawan setiap satu. Jika mahu lapis yang tinggi – guna loyang roti 7x3x3 atau standard 6 lapis- loyang biasa saiz 7"@8"..
  6. 1 lapisan kukus selama 5 minit. Lapisan terakhir 10 minit. Balut penutup dengan kain..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kuih Lapis yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.