Resipi Utama

Resipi Jajangmyeon (Versi tekak melayu) Ketagih

Jajangmyeon (Versi tekak melayu).

Sedang mencari inspirasi resipi jajangmyeon (versi tekak melayu) khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun jajangmyeon (versi tekak melayu) yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari jajangmyeon (versi tekak melayu), pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan jajangmyeon (versi tekak melayu) sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza jajangmyeon (versi tekak melayu) rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Jajangmyeon (Versi tekak melayu) menggunakan 19 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Jajangmyeon (Versi tekak melayu):

  1. Siapkan 1/2 kg daging (cincang kasar, rebus sampai empuk.).
  2. Gunakan 2 cawan air rebusan daging.
  3. Gunakan 1 cawan air.
  4. Siapkan 2 biji kentang (saiz kecil. Potong dadu kecil).
  5. Siapkan 1 biji bawang holland (potong dadu kecil).
  6. Siapkan 1/2 batang carrot (potong dadu kecil).
  7. Gunakan Cendawan secukupnya.
  8. Menyediakan 1/2 biji kobis (potong kecil).
  9. Menyediakan 2 ulas bawang putih (cincang halus).
  10. Ambil 5 sudu besar kicap pekat Jalen.
  11. Ambil Kicap lemak manis secukup rasa.
  12. Gunakan 2 sudu besar minyak bijan.
  13. Siapkan 2 kiub pati daging.
  14. Ambil 3 sudu besar tepung jagung + 1 cawan air.
  15. Siapkan Garam, cuka dan gula secukup rasa.
  16. Siapkan 1/2 cawan minyak masak.
  17. Ambil 2 paket mee lidi (celur sampai lembut, bilas dan toskan).
  18. Gunakan 1/2 biji timun (buang biji, hiris halus).
  19. Menyediakan Bijan sangai secukupnya.

Langkah-langkah membuat Jajangmyeon (Versi tekak melayu):

  1. Sediakan semua bahan. Panaskan minyak, tumis bawang holland, bawang putih, carrot dan kentang sampai semuanya layu dan garing. Tambah daging yang dah direbus empuk, kacau rata..
  2. Masukkan air dan air rebusan daging. Kacau dan biar mendidih. Tambah kiub daging, semua kicap, minyak bijan, dan perasakan garam, gula dan cuka secukup rasa. Pandai pandai lah adjust rasa. Kacau dan biar mendidih. Bila semua dah ok, rasa dah sedao, tambah cendawan dan kobis. Kacau rata..
  3. Bila semua dah masak sekata, tambah air tepung jagung. Kacau sampai pekat, mendidih dan masak elok. Tutup api. Tuang kuah panas panas atas mee lidi dicelur tadi. Nak guna spaghetti pun boleh. Tabur bijan dan hirisan timun. Siap. Bila nak makan, kacau sebati. Kuah yang lebih boleh juga dimakan dengan nasi putih. Berulamkan kimchi. Jadi lah Jajangbap..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat jajangmyeon (versi tekak melayu) boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.