Resipi Utama

Resipi Mee Hailam seadanya Sangat Mudah Dibuat

Mee Hailam seadanya.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi mee hailam seadanya khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mee hailam seadanya yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mee hailam seadanya, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan mee hailam seadanya yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah mee hailam seadanya siap dibuat. Anda dapat sediakan Mee Hailam seadanya menggunakan 18 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Mee Hailam seadanya:

  1. Ambil 1 kampit mee kuning.
  2. Ambil 1 ketul kiub ayam.
  3. Gunakan 6 biji bawang merah.
  4. Gunakan 4 biji bawang putih.
  5. Ambil 1 inci halia.
  6. Siapkan Segenggam fish cake.
  7. Siapkan Segenggam fishball.
  8. Ambil segenggam isi ayam.
  9. Ambil Segenggam bunga kobis.
  10. Menyediakan 5 batang jagung muda.
  11. Gunakan 1/2 batang carot.
  12. Siapkan 1 biji tomato.
  13. Gunakan 1 mangkuk kecil sawi.
  14. Ambil 5 sudu besar sos tiram.
  15. Siapkan 1/2 cawan kicap manis.
  16. Menyediakan 1 liter air.
  17. Gunakan 3 sudu tepung jagung.
  18. Ambil 6 sudu besar minyak untuk menumis.

Jalan membuat Mee Hailam seadanya:

  1. Sesiakan kesemua bahan bahan.panaskan minyak tumis bawang,bawang putih dan halia yang dihiris..
  2. Tumis sehingga layu.kemudian masukkan isi ayam.kacau.kemudian masukkan pula fishcake dan fishball.masukkan juga kiub ayam..
  3. Tuang kicap,sos tiram.kemudian masukkan air.biar hingga mendidihmasukkan pula air bancuhan tepung jagung,masukkan garam dan semua jenis sayuran.biarkan sekejap.bila kuah agak memekat boleh ditutup apinya..
  4. Celur sekejap mee dan toskan.ambil mee yang di celur tadi.isikan kuah diaatanya.sedia untuk dimakan..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat mee hailam seadanya boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.