Resipi Utama

Resipi Agar-Agar Bandung Selasih Betul-betul Sedap

Agar-Agar Bandung Selasih.

Sedang mencari idea resipi agar-agar bandung selasih khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun agar-agar bandung selasih yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari agar-agar bandung selasih, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan agar-agar bandung selasih yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan agar-agar bandung selasih rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Agar-Agar Bandung Selasih memakai 6 bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Agar-Agar Bandung Selasih:

  1. Gunakan 1 kotak (90 g) serbuk agar-agar tanpa pewarna brand Nona.
  2. Menyediakan 1 kotak (90 g) serbuk kristal jeli perisa laici brand Nona.
  3. Menyediakan 400 ml air.
  4. Gunakan 1 sudu biji selasih.
  5. Menyediakan 3 sudu susu pekat manis.
  6. Siapkan 1 sudu perisa rose.

Jalan membuat Agar-Agar Bandung Selasih:

  1. Bancuhkan 200ml air bersama sekotak/90gram serbuk kristal jeli perisa laici. Didihkan diatas api kecil sambil kacau..
  2. Setelah mendidih, masukkan ke dalam bekas atau acuan. Sejukkan didalam peti ais..
  3. Rendam biji selasih ke dalam secawan air..
  4. Sementara menunggu lapisan atas sejuk, bancuhkan lapisan kedua. Panaskan 200ml air bersama serbuk agar-agar tanpa pewarna. Kacau sehingga mendidih..
  5. Masukkan susu pekat manis dan perisa rose kedalam bancuhan dan kacau..
  6. Setelah mendidih, masukkan biji selasih yang telah kembang..
  7. Masukkan kedalam acuan yang mempunyai lapisan pertama tadi. Pastikan acuan pertama sedikit keras supaya tidak bercampur..
  8. Sejukkan didalam peti ais..
  9. Sedia untuk dihidang 🤗.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan agar-agar bandung selasih boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.