Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Perkedel Kentang yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Perkedel Kentang.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi perkedel kentang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun perkedel kentang yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari perkedel kentang, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan perkedel kentang yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan perkedel kentang rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Perkedel Kentang memakai 10 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Perkedel Kentang:

  1. Siapkan 100 g Ayam Cincang + Secubit Garam & Black Pepper AjiShio (masak sampai air kering).
  2. Ambil 200 g Kentang.
  3. Gunakan 1/4 sdt Garam.
  4. Siapkan 1/4 sdt Gula.
  5. Gunakan 1/4 sdt Black Pepper AjiShio.
  6. Siapkan Secubit kecil Serbuk Buah Pala.
  7. Siapkan 1-2 batang Daun Bawang/Sup (cincang halus).
  8. Gunakan 1 sdb Bawang Goreng.
  9. Ambil 1 biji Telur.
  10. Menyediakan Minyak setinggi 1 jari dalam periuk.

Langkah-langkah sediakan Perkedel Kentang:

  1. Buang kulit & potong kecil kentang supaya cepat empuk. Goreng/rebus sampai lembut..
  2. Toskan dan lenyek bersama Garam, Gula, Black Pepper, Serbuk Buah Pala, Daun Bawang/Sup & Bawang Goreng.
  3. Masukkan Ayam Cincang, Garam & Black Pepper ke dalam kuali panas dan masak sepenuhnya & air kering.
  4. Tambah Ayam tadi ke dalam Kentang, gaul sebati & bulat-bulatkan.
  5. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 Min – 1 Jam.
  6. Pukul Telur dan celupkan Kentang.
  7. Goreng dalam Minyak panas hingga keemasan.
  8. Hidang & nikmati begitu sahaja atau dengan sambal kicap 😊.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan perkedel kentang boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.