Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Dodol Perisa Pandan yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Dodol Perisa Pandan.

Awak mencari idea resipi dodol perisa pandan khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun dodol perisa pandan yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari dodol perisa pandan, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan dodol perisa pandan yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses dodol perisa pandan siap dibuat. Anda dapat membuat Dodol Perisa Pandan memakai 9 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Dodol Perisa Pandan:

  1. Ambil Bahan A.
  2. Menyediakan 2 cawan tepung beras pulut.
  3. Menyediakan 2 kotak kecil santan.
  4. Menyediakan 1/2 sudu teh garam.
  5. Siapkan 1/4 cawan minyak masak (jika guna santan kotak).
  6. Menyediakan Bahan B.
  7. Menyediakan 1 cawan air + 5 helai daun pandan (kisar untuk ambil airnya).
  8. Siapkan 1 1/2 cawan gula.
  9. Ambil 1 /2 sudu teh pewarna hijau(optional).

Jalan membuat Dodol Perisa Pandan:

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
  2. Kacau sebati bahan A. Masakkan atas dapur sekejap biar hancur semua dan campur bahan B.
  3. Untuk sediakan air pandan, potong daun pandan dan kisar bersama air. Tapis untuk ambik airnya.
  4. Saya guna Breadmaker Russell Taylor's 20. Masukkan ke dalam BM dan set kan nombor 20 (Jem). Nak kisar bahan A dan B sebelum dimasukkan dalam breakmaker pun boleh. Saya kacau tangan guna whiskers jea. Tak letak pewarna hijau sebab masa nak guna kebetulan habis. Jadi warna hijau kurang menyerlah. Bila tengah masak, sekali sekala kacau adunan..
  5. Untuk mendapatkan hasil yang cantik dan ingin simpan lama perlu buat 2 proses (jem) iaitu siap sekali pastu set semula. Jika suka lembik, 1 kali pun dah cukup.. Dodol Perisa Pandan
    Dodol Perisa Pandan

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Dodol Perisa Pandan yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.