Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyediakan Ikan Kembung Stim Tomyam yang mana Lezat Untuk Famliy di Rumah

Ikan Kembung Stim Tomyam.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi ikan kembung stim tomyam khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ikan kembung stim tomyam yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ikan kembung stim tomyam, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mau sediakan ikan kembung stim tomyam yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah ikan kembung stim tomyam siap dibuat. Anda dapat membuat Ikan Kembung Stim Tomyam menggunakan 7 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Ikan Kembung Stim Tomyam:

  1. Menyediakan Ikan Kembung- 6 ekor.
  2. Gunakan Bawang Besar- 1 labu.
  3. Menyediakan 2 ulas Bawang Putih-.
  4. Siapkan Halia- ½ inci.
  5. Menyediakan Perencah Tomyam (Adabi)- 1 peket.
  6. Gunakan Garam- ½ sudu kecil.
  7. Ambil Serbuk Perasa (Hilal)- 1 sudu kecil.

Langkah-langkah membuat Ikan Kembung Stim Tomyam:

  1. Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris..
  2. Kemudian, bawang besar, bawang putih dan halia dimasukan ke dalam bekas ikan..
  3. Setelah itu, garam, serbuk perasa dan perencah tomyam dimasukan kedalam bekas ikan dan digaul sehingga sebati..
  4. Akhir sekali, ikan dan bahan-bahan tadi dikukus selama 20 minit atau sehingga masak..
  5. Ikan Kembung Stim Tomyam siap untuk dihidang dan dimakan bersama nasi panas..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan ikan kembung stim tomyam boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.