Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Tepung Gomak inti Kacang Merah yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Tepung Gomak inti Kacang Merah.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi tepung gomak inti kacang merah khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun tepung gomak inti kacang merah yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari tepung gomak inti kacang merah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan tepung gomak inti kacang merah yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza tepung gomak inti kacang merah rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Tepung Gomak inti Kacang Merah menggunakan 11 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Tepung Gomak inti Kacang Merah:

  1. Gunakan Bahan Doh.
  2. Ambil 1 cawan tepung pulut.
  3. Gunakan 1 sdb tepung gandum.
  4. Siapkan Sedikit air.
  5. Siapkan Secubit garam.
  6. Ambil Inti Kacang Merah.
  7. Gunakan 1 tin besar kacang merah.
  8. Menyediakan Minyak.
  9. Menyediakan 5 sudu gula (anggaran).
  10. Menyediakan Bahan Salutan.
  11. Gunakan Serbuk tepung kacang hijau yg digoreng.

Langkah-langkah sediakan Tepung Gomak inti Kacang Merah:

  1. Inti Kacang Merah : 1 tin di tapis airnya dan dicuci. Kisar dengan minyak hingga lumat. Panaskan semula dengan menambahkan gula secukupnya. Masak hingga gula larut dan likat. Biarkan sejuk dan ketepikan..
  2. Bahan doh : sediakan bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit. Uli tepung hingga tidak melekat di tangan..
  3. Bentukkan bulat doh. Leperkan dan letak inti di tengah. Tutup dan masak dalam rebusan air yang mendidih..
  4. Biarkan sehingga adunan timbul. Angkat dan toskan airnya..
  5. Golekkan adunan yang sudah siap masak dalam tepung kacang hijau. Biarkan ia bersalut sepenuhnya. Boleh dihidangkan terus..
  6. Sekiranya tiada tepung kacang hijau goreng. Sediakan 500g kacang hijau. Basuh dan toskan. Goreng kacang hijau sehingga kekuningan. Kisar dengan pengisar kering untuk buang kulitnya. Tampi untuk mengasing kulitnya. Kemudian kisar semula hingga hancur supaya menjadi tepung halus..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat tepung gomak inti kacang merah boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.