Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Blackpaper Ayam Kicap Makngah yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Blackpaper Ayam Kicap Makngah.

Sedang mencari idea resipi blackpaper ayam kicap makngah khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun blackpaper ayam kicap makngah yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari blackpaper ayam kicap makngah, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan blackpaper ayam kicap makngah yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah blackpaper ayam kicap makngah siap dibuat. Anda dapat membuat Blackpaper Ayam Kicap Makngah memakai 14 jenis bahan dan 12 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Blackpaper Ayam Kicap Makngah:

  1. Menyediakan Ayam setengah ekor.
  2. Gunakan Kentang.
  3. Menyediakan Lada hitam.
  4. Gunakan Bawang merah.
  5. Siapkan Bwang putih.
  6. Menyediakan Halia.
  7. Menyediakan Serai (klu nak letak).
  8. Siapkan Cili api 3-4 biji (klu nak lagi mengancam).
  9. Menyediakan Air asam jawa.
  10. Ambil Gula (1 sudu kecil shja).
  11. Ambil Garam (secukup rasa).
  12. Gunakan Asam keping (sikit je).
  13. Siapkan Serbuk Kunyit (untuk menggoreng ayam dan kentang).
  14. Menyediakan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga.

Jalan membuat Blackpaper Ayam Kicap Makngah:

  1. Basuh ayam dan kentang yang dah di potong, gaul dgn serbuk kunyit dan garam sedikit..
  2. Panaskan minyak, goreng ayam dahulu (jgn terlalu lama nnty keras tau), dah siap ayam, goreng kentang pula….
  3. Tumbuk bawang merah, bwang putih, halia sekali, titik serai sekali.
  4. Tumbuk lada hitam hingga lumat.
  5. Panaskan minyak masak dalam kuali…lets start!!!.
  6. Masukkn 4 sekawan tdi, kacau sekejap jgn smpai hngus.
  7. Then, masukkan terus (bawang merah, putih, halia) yang dh ditumbuk dan serai yang dah dititik,biar kekuningan dn naik bau.
  8. Masukkan lada hitam yang dh kita hentam tdi,hehehehe yg kita tumbuk tdi,kacau smpai naik bau.
  9. Masukkan kicap (jgn terlalu bnyak, bergntung pada quantiti lada hitam kita -kicap lebih sikit)…masak guna api sederhana.
  10. Dah masak likat masukkan air asam jawa, gula, garam secukup rsa.
  11. Kacau dan masukkan ayam dan kentang yang dah digoreng.
  12. Kacau sebati dan siappppp… Makan dgn nasi panas, kene pulak time hujan… Alahaiiiii.

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan blackpaper ayam kicap makngah boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.