Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Bihun sup ayam carik yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Bihun sup ayam carik.

Awak mencari idea resipi bihun sup ayam carik khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun bihun sup ayam carik yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari bihun sup ayam carik, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan bihun sup ayam carik yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan bihun sup ayam carik rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Bihun sup ayam carik menggunakan 28 bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Bihun sup ayam carik:

  1. Gunakan Ayam goreng.
  2. Gunakan Setengah ekor ayam dipotong dan dicuci bersih.
  3. Menyediakan 1/2 sk garam.
  4. Gunakan 1 sk Maggi cukup rasa.
  5. Ambil 1 sk serbuk kunyit.
  6. Menyediakan Minyak utk menggoreng.
  7. Menyediakan Sup Ayam.
  8. Gunakan 3 biji bawang merah dikisar.
  9. Siapkan 2 ulas bawang putih dikisar.
  10. Menyediakan 2 inci halia dikisar.
  11. Siapkan 2 batang serai dititik.
  12. Gunakan 1 batang kayu manis.
  13. Ambil 3 kuntum bunga lawang.
  14. Ambil 4 biji buah pelaga.
  15. Ambil 5 kuntum cengkih.
  16. Ambil 2 sb serbuk rempah sup.
  17. Gunakan 1 sb serbuk rempah kurma.
  18. Siapkan 1 kiub ayam.
  19. Siapkan /- 2.5 liter air.
  20. Ambil Minyak untuk menumis.
  21. Siapkan 1 sb garam secukupnya.
  22. Ambil Lain2.
  23. Menyediakan 1 bungkus bihun dicelur.
  24. Gunakan Sawi bunga dicelur.
  25. Gunakan Taugeh.
  26. Gunakan Daun sup dan daun bawang dihiris.
  27. Ambil Bawang goreng.
  28. Gunakan Sambal kicap.

Jalan membuat Bihun sup ayam carik:

  1. Goreng ayam sehingga masak. Carik-carikkan isi ayam..
  2. Panaskan minyak. Tumis 4 sekawan dan masukkan bahan kisar bersama serai. Setelah betul-betul garing, masukkan rempah sup dan kurma. Tambahkan sedikit air. Masak sehingga naik minyak.
  3. Masukkan air, kiub ayam, isi ayam dan tulang ayam. Perasakan dengan garam dan biarkn sup betul2 mendidih..
  4. Taburkan daun sup dan daun bawang. Sedia dihidangkan bersama bihun yang ditaburkan sawi, taugeh dan bawang goreng. Enak dinikmati bersama sambal kicap.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat bihun sup ayam carik boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.