Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Mi Bandung yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Mi Bandung.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi mi bandung khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi bandung yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi bandung, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan mi bandung sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan mi bandung rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Mi Bandung menggunakan 19 bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Mi Bandung:

  1. Menyediakan 1 kg mi kuning (dicelur).
  2. Ambil 300 g ayam (dipotong kecil).
  3. Ambil 2 sudu besar cili kisar.
  4. Siapkan 5 biji bawang merah (ditumbuk).
  5. Gunakan 2 ulas bawang putih (ditumbuk).
  6. Ambil 1 kiub pati ayam.
  7. Ambil 2 cawan hirisan kubis.
  8. Siapkan 2 pokok sawi (potong kecil).
  9. Siapkan 1/2 batang lobak merah (potong kecil).
  10. Ambil 1 biji buah tomato (belah 8).
  11. Ambil 4 sudu besar sos tomato.
  12. Menyediakan 3 sudu besar sos cili.
  13. Menyediakan 1 sudu besar sos tiram.
  14. Ambil 500 ml air.
  15. Menyediakan 1 sudu besar minyak masak.
  16. Menyediakan 1 sudu kecil garam.
  17. Gunakan 1 sudu kecil gula.
  18. Ambil Bahan sampingan.
  19. Ambil Limau kasturi.

Langkah-langkah sediakan Mi Bandung:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan cili kisar hingga wangi..
  2. Masukkan ayam dan gaul rata..
  3. Kemudian masukkan stok ayam, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau sebati dan biarkan mendidih..
  4. Masukkan air dan didihkan sekejap..
  5. Masukkan sawi, tomato dan kubis. Kacau mesra sekejap..
  6. Pecahkan telur, kacau biar hancur dan matikan api. Perasakan dengan gula dan garam..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat mi bandung boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.