Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Popiah Rebung Semarang yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Popiah Rebung Semarang.

Awak mencari inspirasi resipi popiah rebung semarang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun popiah rebung semarang yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari popiah rebung semarang, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan popiah rebung semarang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses popiah rebung semarang siap dibuat. Anda dapat sediakan Popiah Rebung Semarang menggunakan 9 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Popiah Rebung Semarang:

  1. Gunakan 360 gm Rebung (dipotong-potong kecil/parut).
  2. Menyediakan 6 biji Bawang merah.
  3. Gunakan 5 ulas Bawang putih.
  4. Ambil 5 tangkai Daun bawang (dihiris).
  5. Menyediakan 1 biji Telur (dipukul).
  6. Menyediakan 1 sudu teh Lada (atau ikut rasa).
  7. Siapkan Secukup rasa Garam, gula.
  8. Menyediakan Serbuk perasa (optional).
  9. Gunakan Kulit popiah.

Jalan sediakan Popiah Rebung Semarang:

  1. Potong rebung menjadi bentuk mancis (saya parut), kemudian rebus rebung + garam, sehingga baunya hilang dan tidak berasa pahit (buangkan air beberapa kali).
  2. Ambil kulit popiah, isi kulit dengan isi popiah (lebih kurang 1 1/2 sudu besar untuk 1 kulit).
  3. Kisarkan bawang merah, bawang putih, dan lada.
  4. Rendamkan udang kering dengan air panas supaya lembut, kemudian hancurkan dengan garpu (udang kering di Malaysia dangat kecil, jadi saya terus tumbuk udang kering itu).
  5. Tumis rempah yang dikisar sehingga wangi, masukkan udang kering dan kacau, kemudian masukkan rebung dan kacau hingga sebati dan kering.
  6. Tambah sos tiram, gula, garam, kacau sehingga sebati dan cuba rasa.
  7. Masukkan telur yang sudah dipukul, kacau sehingga sebati.. keluarkan.
  8. Goreng dalam minyak panas.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Popiah Rebung Semarang yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.