Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Laksa utara cara kami yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Laksa utara cara kami.

Awak mencari inspirasi resipi laksa utara cara kami khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun laksa utara cara kami yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa utara cara kami, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan laksa utara cara kami sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan laksa utara cara kami rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Laksa utara cara kami menggunakan 10 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Laksa utara cara kami:

  1. Ambil 1 bungkus laksa basah.
  2. Gunakan Kuah.
  3. Siapkan 15 ekor ikan kembung saiz kecil.
  4. Ambil 1 biji bwg besar.
  5. Gunakan 1 senduk cili kering kisar.
  6. Ambil 1 genggam ikan bilis.
  7. Ambil 5 pokok daun kesum.
  8. Menyediakan 2 sdb garam.
  9. Ambil 2000 ml air.
  10. Menyediakan 2 kpg asam keping.

Jalan sediakan Laksa utara cara kami:

  1. Rebus ikan kembung bersama asam keping.Ukuran air utk merebus paras ikan tenggelam saja..
  2. Asingkn isi ikan dari tulang nya.Isi ikan yg telah di perisi saya cuma lenyek2 kan dengan sudu sbb saya sukakan tekstur ikan yg kasar2 dlm kuah laksa. Tulang nya dikisar halus bersama air rebusan tadi dan di tapis.Ambil air tu utk buat kuah laksa..
  3. Campurkan kesemua bahan2 seperti bawang,cili kisar,ikn bilis ke dalam kuah tadi.Sebab saya x suka belacan jadi saya tak letak. Masukkan asam keping.Masak hingga mendidih kemudian masukkn daun kesum,garam dan bahan perasa.Dah siap..
  4. Rebus telur,potong dan hiris timun dan bwg besar utk hiasan.Klu suka pedas bole letak cili padi.Jangan lupa celur kan laksa tadi dgn air panas..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat laksa utara cara kami boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.