Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Masak lomak cili api nangka muda yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Masak lomak cili api nangka muda.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi masak lomak cili api nangka muda khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun masak lomak cili api nangka muda yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari masak lomak cili api nangka muda, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan masak lomak cili api nangka muda sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan masak lomak cili api nangka muda rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Masak lomak cili api nangka muda menggunakan 15 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Masak lomak cili api nangka muda:

  1. Ambil Kisar kasar.
  2. Siapkan 3 biji bawang merah.
  3. Ambil 1 ulas bawang putih.
  4. Ambil 1 sudu teh serbuk kunyit.
  5. Gunakan 3 biji cili api hijau.
  6. Ambil Bahan lain.
  7. Ambil 2 batang serai dititik.
  8. Ambil 1 genggam ikan bilis.
  9. Menyediakan 1/2 kilo nangka muda siap direbus.
  10. Gunakan 1 cawan santan.
  11. Ambil 1/2 + cawan air.
  12. Menyediakan 1 sudu makan garam.
  13. Menyediakan 1/2 sudu teh perasa.
  14. Siapkan 1/2 sudu teh gula (jika mau).
  15. Siapkan 1/2 sudu teh cukuprasa.

Jalan membuat Masak lomak cili api nangka muda:

  1. Rebuskan nangka sehingga agak lembut toskan. Sediakan bahan kisar, kisar tak payah lumat sangat..
  2. Masukkan nangka, bahan kisar dan serai serta ikan bilis, didihkan di atas dapur masukkan air sedikit..
  3. Bila dah mendidih, masukkan santan dan juga perasa semua. Rasa dah ok bolehlah dipadamkan api..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan masak lomak cili api nangka muda boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.