Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Laksa Utara yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Laksa Utara.

Awak mencari idea resipi laksa utara khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa utara yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa utara, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan laksa utara yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat laksa utara siap dibuat. Anda boleh membuat Laksa Utara menggunakan 21 bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Laksa Utara:

  1. Menyediakan 500 g ikan kembung / selayang / sardin.
  2. Menyediakan Bahan Kuah Laksa.
  3. Ambil 1 biji Bawang merah besar.
  4. Siapkan 3 ulas Bawang putih.
  5. Gunakan 10-15 Cili kering direbus.
  6. Gunakan Setengah inci Lengkuas.
  7. Siapkan Sedikit belacan bakar.
  8. Menyediakan Asam gelugor.
  9. Menyediakan 1 batang Serai diketuk.
  10. Gunakan 1 kiub ikan bilis.
  11. Gunakan Garam gula secukup rasa.
  12. Siapkan 2 kuntum bunga kantan dibelah tengah.
  13. Ambil Secekak daun kesum.
  14. Siapkan Bahan Hiasan Laksa.
  15. Siapkan Mi laksa kering / basah.
  16. Menyediakan Timun dihiris.
  17. Menyediakan Bawang merah dihiris.
  18. Ambil Cili padi dipotong nipis.
  19. Menyediakan Limau nipis / kasturi dibelah empat.
  20. Menyediakan Telur rebus.
  21. Menyediakan Daun salad.

Langkah-langkah membuat Laksa Utara:

  1. Rebus ikan dengan beberapa keping asam gelugur. Ikan yang telah direbus diasingkan tulang dan isi..
  2. Sementara itu, Kisar halus bawang merah besar, bawang putih, belacan, lengkuas dan cili kering yang telah direbus..
  3. Isi ikan dan tulangnya yang sudah diasingkan dikisar secara berasingan dengan sedikit air rebusan ikan untuk menghancurkan tulang. Tapis tulang yang dikisar untuk mendapatkan stok ikan..
  4. Masukkan bahan kisaran ke dalam periuk bersama air rebusan ikan yang ditapis. Kemudian, tambah bunga kantan, asam gelugur dan bunga kantan. Rebuskan kesemua bahan hingga mendidih..
  5. Apabila mendidih. Masuk satu kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa. Gaul untuk sebatikan kuah. Tutup api. Siap. Kuah laksa lebih enak jika dapat disediakan awal untuk diperengat lama..
  6. Sementara itu, rebuss mi laksa kering sehingga lembut..
  7. Hidangkan laksa bersama bahan-bahan laksa seperti timun, bawang merah, limau nipis, cili padi dan telur rebus..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat laksa utara boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.