Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh yang mana Menggugah Selera Untuk Keluarga di Rumah

Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh.

Sekali lagi mencari idea resipi nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat nasi dagang ikan kembung bertelur puyuh rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh memakai 28 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh:

  1. Gunakan BAHAN-BAHAN NASI DAGANG TANAK DALAM RICE COOKER.
  2. Menyediakan 1 cawan beras pulut.
  3. Siapkan 1 cawan beras nasi dagang.
  4. Siapkan 1 cawan beras biasa.
  5. Gunakan 1 biji bawang merah.
  6. Ambil 1 ulas bawang putih.
  7. Gunakan 1 inci halia.
  8. Ambil 1 sudu besar halba.
  9. Ambil 100 ml santan.
  10. Ambil 1 sudu teh minyak masak.
  11. Gunakan Secubit garam.
  12. Gunakan 1 cawan air.
  13. Menyediakan BAHAN-BAHAN GULAI IKAN KEMBUNG.
  14. Gunakan 10 ekor ikan.
  15. Siapkan 1 biji bawang besar.
  16. Ambil 2 ulas bawang putih.
  17. Ambil 1 inci kunyit hidup.
  18. Ambil 1 inci halia.
  19. Siapkan 1 inci lengkuas.
  20. Gunakan 7 tangkai cili hidup.
  21. Ambil 4 sudu besar rempah kari.
  22. Ambil 1 sudu paste cili.
  23. Ambil 1 sudu besar kerisek.
  24. Gunakan 400 ml santan.
  25. Gunakan 1000 ml air.
  26. Menyediakan 1 sudu teh garam.
  27. Gunakan 1 sudu besar gula.
  28. Menyediakan 2 keping asam keping.

Langkah-langkah sediakan Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh:

  1. Basuh beras nasi dagang dan masak di dalam periuk nasi.Sukatan air ialah 1 cawan bagi utk 3 cawan campuran beras pulut,beras nasi dagang dan beras biasa.Masukkan 100ml santan sesudu teh minyak masak dan secubit garam.Bila nasi dah masak taburkan halba,bawang merah,bawang putih dah halia yg telah dimayang halus.Tutup semula tudung periuk dan kita sediakan gulainya pula..
  2. Sediakan bahan-bahan gulai.
  3. Kisar bawang besar,bawang putih,halia dan lengkuas.Tumis sehingga naik bau dan masukkan rempah kari dan pes cili kering.Tumis lagi sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan santan,air dan kirisik.Biarkan mendidih dengan api sederhana.
  5. Masuklan ikan dan cili hidup.Bila ikan dah masak tutup api dan boleh sediakan acarnya pula..
  6. Setengah biji timun dan setengah biji lobak merah bersama 1 biji bawang merah dimayang halus.Perasan dengan gaeam dan gula serts 1 sudu makan cuka makan..
  7. Hidangkan nasi dagang bersama gulai ikan dan acarnya sekali…boleh letak telur rebus jika suka dan kalau nak pedas boleh tambah air lada….Selamat Mencuba.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Nasi Dagang Ikan Kembung Bertelur Puyuh yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi idea untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.