Ginataang Mais π΅π.
Sekali lagi mencari idea resipi ginataang mais π΅π khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun ginataang mais π΅π yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.
Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ginataang mais π΅π, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan ginataang mais π΅π yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.
Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah ginataang mais π΅π siap dibuat. Anda boleh sediakan Ginataang Mais π΅π menggunakan 7 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.
Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Ginataang Mais π΅π:
- Ambil 1 tin Kernel Jagung Manis (Adabi).
- Gunakan 5 cawan air.
- Siapkan 1/2 cawan santan (Kara).
- Ambil 1/2 cawan beras pulut (direndam 30 min).
- Siapkan 4 tbs gula (tambun).
- Siapkan Secubit garam.
- Siapkan Daun pandan simpul.
Langkah-langkah sediakan Ginataang Mais π΅π:
- Didihkan air, masukkan beras pulut dan daun pandan. Tutup periuk dan biar empuk kembang (15 minit) dengan api sederhana kecil. Kacau sekali sekala..
- Masukkan bahan-bahan lain kecuali garam. Kacau sebati,10 minit dengan api kecil. Nota = Buangkan air jagung dalam tin..
- Tutup api dan letakkan garam sikit utk menaikkan rasa lemak. Bila bubur menyejuk akan jadi makin pekat..
Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat ginataang mais π΅π boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!