Resipi Lezat

Resipi Sambal Berapi Kulit Ubi Kayu

Sambal Berapi Kulit Ubi Kayu.

Awak mencari inspirasi resipi sambal berapi kulit ubi kayu khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sambal berapi kulit ubi kayu yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari sambal berapi kulit ubi kayu, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan sambal berapi kulit ubi kayu sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat sambal berapi kulit ubi kayu siap dibuat. Anda boleh sediakan Sambal Berapi Kulit Ubi Kayu memakai 12 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Sambal Berapi Kulit Ubi Kayu:

  1. Ambil 3 batang ubi kayu, diambil Kulitnya dan diolah.
  2. Gunakan 1 genggam Cili kering.
  3. Ambil 1 biji bawang besar.
  4. Ambil 3 ulas bawang putih.
  5. Gunakan 1 inci halia.
  6. Gunakan 2 batang serai.
  7. Siapkan 1/2 inci kunyit.
  8. Menyediakan Perasa seperti ikan bulis/belacan/udang kering ikut citarasa.
  9. Ambil 250 g udang, boleh gunakan bahan lain seperti tempe/ayam/sotong, ikut citarasa.
  10. Siapkan 2 sudu minyak masak untuk menumis.
  11. Ambil Garam & gula secukup rasa.
  12. Ambil 1 keping asam keping.

Langkah-langkah membuat Sambal Berapi Kulit Ubi Kayu:

  1. Olah kulit ubi kayu, ambil lapisan ke-2, bersihkan dari lapisan paling luar yang berwarna hitam, basuh dah rebus sehingga empuk. Rendam selama 7 jam, selama itu, air rendaman diganti sebanyak 2 atau 3 kali. Racik kepada bentuk yang diingini sesuai untuk hidangan. Tak semestinya dimasak kesemuanya, ikut kesesuaian. Nak mengolahnya ni ambik masa yang lama, makanya buat banyak-banyak terus, baru berbaloi, boleh jadi bahan masak untuk beberapa siri..
  2. Lumatkan cili kering (jadikan sebagai cili boh), bawang merah dan bawang putih, halia, kunyit, serai, ikan bilis. Tumiskan kesemua bahan dengan minyak yang dah dipanaskan dalam kuali. Masukkan asam keping..
  3. Masukkan kulit ubi kayu yang telah diolah, gaul sekata. Masukkan sedikit air (supaya tak kering), dan tutup kuali untuk sebatikan ramuan. Biarkan beberapa minit..
  4. Masukkan pula udang atau bahan lain yang ada, gaul sehingga udang berubah warna. Tutup api dan masukkan garam dan perasa lain. Sedia dihidang..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat sambal berapi kulit ubi kayu boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.