Laksa Penang #minggu4.
Awak mencari inspirasi resipi laksa penang #minggu4 khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun laksa penang #minggu4 yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.
Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari laksa penang #minggu4, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan laksa penang #minggu4 sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.
Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza laksa penang #minggu4 rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Laksa Penang #minggu4 menggunakan 30 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.
Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Laksa Penang #minggu4:
- Gunakan 1 kg laksa beras.
- Siapkan Bahan Rebusan Ikan:.
- Ambil 1 kg ikan sardin.
- Gunakan 15 asam keping.
- Ambil 1 sudu kecil cuka.
- Gunakan 1 sudu besar garam.
- Gunakan Air secukupnya.
- Menyediakan Bahan2 Kuah :.
- Gunakan Bawang putih (dikisar).
- Gunakan Bawang besar (dikisar).
- Siapkan Halia (dikisar).
- Siapkan Lada kering (direbus dan dikisar).
- Menyediakan 1 inci kunyit (dikisar).
- Menyediakan 1 inci lengkuas (dikisar).
- Menyediakan 1 batang serai di ketuk.
- Siapkan Sedikit air asam jawa.
- Menyediakan Belacan dibakar.
- Siapkan 2 batang bunga kantan.
- Ambil Sedikit daun kesum.
- Menyediakan Garam.
- Ambil Gula.
- Gunakan Bahan2 Hiasan:.
- Gunakan 1 batang Timun.
- Ambil Daun salad.
- Menyediakan Daun pudina.
- Gunakan Buah nenas.
- Ambil Lada merah dihiris halus.
- Ambil Cili padi dihiris nipis.
- Gunakan Limau nipis.
- Menyediakan Otak udang.
Jalan sediakan Laksa Penang #minggu4:
- Bahan2:.
- Rebus ikan dengan asam keping,cuka dan garam. Kemudian toskan ikan. Jangan buang air rebusan ikan ye..
- Asingkan isi ikan dan tulang ikan..
- Kisarkan tulang ikan dengan air rebusan ikan..
- Tumiskan semua bahan kisar dan serai yang diketuk. Kemudian masukkan air rebusan tulang ikan. Dan isi ikan yang telah dileraikan. Masukkan seketul dua nenas..
- Masukkan bunga kantan, daun kesum..
- Masukkan sedikit air asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula..
- Siap!.
Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Laksa Penang #minggu4 yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!