Resipi Lezat

Resipi Mi Goreng Ala Mamak

Mi Goreng Ala Mamak.

Awak mencari inspirasi resipi mi goreng ala mamak khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi goreng ala mamak yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi goreng ala mamak, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan mi goreng ala mamak sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza mi goreng ala mamak rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Mi Goreng Ala Mamak memakai 18 bahan dan 8 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Mi Goreng Ala Mamak:

  1. Menyediakan 1 bungkus mi kuning.
  2. Gunakan 15 ekor udang saiz kecil.
  3. Gunakan 8 biji bebola ikan.
  4. Ambil 2 keping fish cake.
  5. Gunakan 1 biji ubi kentang.
  6. Menyediakan 1 keping tauhu/tokoa.
  7. Ambil 150 gram daging.
  8. Ambil 10 biji cili kering.
  9. Ambil 1 labu bawang besar.
  10. Ambil 3 labu bawang putih.
  11. Gunakan 2 sudu sos cili.
  12. Ambil 2 sudu sos tiram.
  13. Menyediakan 2 sudu kicap manis.
  14. Siapkan 1 sudu kicap pekat.
  15. Gunakan 100 gram sawi.
  16. Ambil 100 gram taugeh.
  17. Ambil 1 biji tomato.
  18. Ambil 2 senduk minyak masak.

Langkah-langkah sediakan Mi Goreng Ala Mamak:

  1. Cuci daging dan rebus selama 1 jam. Kemudian hiris nipis..
  2. Goreng tauhu/ tokoa, ubi kentang, fish cake dan fish ball. Toskan dan ketepikan..
  3. Potong dan rendam cili kering didalam air panas selama 5 minit. Kemudian kisar cili kering, bawang putih, dan bawang besar hingga halus..
  4. Hiris mayang bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga kekuningan. Kemudian masukkan bahan yang dikisar. Kacau dan masak hingga pecah minyak..
  5. Setelah kuah mendidih dan pecah minyak, masukkan sos cili dan sos tiram, garam, gula dan serbuk Maggie secukup rasa. Kacau sekejap. Kemudian masukkan daging. Kacau dan biar daging mendidih di dalam kuah..
  6. Masukkan tokoa/tauhu, ubi kentang, fish cake, fish ball dan udang. Pecahkan telur. Kacau sekejap. Masukkan mee dan kacau sebati. Kemudian masukkan sayur sawi dan tomato..
  7. Kacau mee goreng dan masukkan taugeh. Kacau sekejap. Tutup api..
  8. Siap untuk dihidang..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat mi goreng ala mamak boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.