Resipi Lezat

Resipi Sushi Jepun

Sushi Jepun.

Sedang mencari inspirasi resipi sushi jepun khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sushi jepun yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari sushi jepun, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan sushi jepun sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat sushi jepun siap dibuat. Anda boleh sediakan Sushi Jepun memakai 18 jenis bahan dan 12 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Sushi Jepun:

  1. Menyediakan <Nasi Sushi>.
  2. Menyediakan 2 cawan Calrose beras (nasi Jepun).
  3. Siapkan 3 cawan Air (1.5 kali beras).
  4. Ambil 3 sudu makan Cuka Sushi.
  5. Siapkan <Bahan-bahan>.
  6. Menyediakan 1 can Tuna.
  7. Siapkan 2 sudu makan mayonis.
  8. Gunakan 2 Timun Jepun.
  9. Gunakan 3 Telur (Untuk menggulung dalam sushi).
  10. Siapkan Garam secubit.
  11. Gunakan 6 batang Crabstick.
  12. Ambil Beberapa titis Minyak.
  13. Ambil <Wraps>.
  14. Gunakan 3 keping Seaweeds (Nori).
  15. Menyediakan 1 Telur (Untuk membungkus sushi).
  16. Menyediakan <Sos Pencicah>.
  17. Ambil Soya sos.
  18. Gunakan Wasabi.

Langkah-langkah sediakan Sushi Jepun:

  1. Sediakan "Tuna mayo". Campurkan tuna yang kering dengan mayonis..
  2. Sediakan "Kani-kama (crabstick)". Buang bungkusan plastik dari ketam dan rebus dalam air panas selama 1 minit..
  3. Sediakan "Kyuri (timun jepun)". Potong 4 timun tersebut secara memanjang..
  4. Sediakan "Nasi Sushi". Ukur 2 cawan beras, basuh dengan air sehingga air clear dan rendam di dalam 3 cawan air selama sekurang-kurangnya 15 minit. (Dengan merendam, nasi akan menjadi lembut). Apabila nasi siap dimasak, alihkan beras ke dalam mangkuk, campurkan dengan cuka sushi dan sejukkan nasi..
  5. Sediakan telur dadar untuk dimasukkan ke dalam sushi. Pukul 3 telur ke dalam mangkuk. Tambah garam. Panaskan minyak dalam kuali, spread minyak dengan baik dengan tisu dapur dan tuangkan telur. Gunakan haba yang rendah..
  6. Apabila bahagian bawah dimasak, gulung dan buat telur omelet..
  7. Potong 4 omelet telur secara memanjang..
  8. Sediakan telur untuk membungkus sushi. Pukul 1 telur, tambah secubit garam dan masak dalam kuali. Berhati-hati bila flip telur dan alihkan ke dalam pinggan..
  9. Rolling !! Letakkan seaweed pada tikar buluh, dan tutup 2/3 satu sisi rumpai laut dengan beras sushi kira-kira 1cm tinggi. Tambah semua ramuan dalam satu baris. Mulakan dengan menggulung bahan-bahan dari arah badan anda dan gulung ke hadapan. Pastikan anda mengekalkan roll ketat..
  10. Untuk bungkus telur: Jika anda ingin mencuba bungkus telur sushi, letakkan telur dadar nipis di atas tikar bambu, sebarkan nasi dengan tinggi 0.5cm dan letak seaweed di atasnya. Lain-lain akan sama seperti di atas..
  11. Potong sushi dalam 3-5cm. (* Petua: Lap pisau dengan pakaian lembap sebelum setiap potongan).
  12. Selesai!.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Sushi Jepun yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.