Resipi Lezat

Resipi Jem Nanas/Inti Nanas 🇪🇬

Jem Nanas/Inti Nanas 🇪🇬.

Sedang mencari inspirasi resipi jem nanas/inti nanas 🇪🇬 khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun jem nanas/inti nanas 🇪🇬 yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari jem nanas/inti nanas 🇪🇬, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan jem nanas/inti nanas 🇪🇬 yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan jem nanas/inti nanas 🇪🇬 rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Jem Nanas/Inti Nanas 🇪🇬 memakai 6 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Jem Nanas/Inti Nanas 🇪🇬:

  1. Ambil 3 biji nanas (saiz sederhana besar).
  2. Ambil 2 1/2 cawan gula.
  3. Gunakan 1 biji limau nipis (ambil jus nya).
  4. Siapkan 1/2 sudu kecil garam.
  5. Ambil 1 batang kulit kayu manis.
  6. Gunakan 5 biji bunga cengkih.

Langkah-langkah membuat Jem Nanas/Inti Nanas 🇪🇬:

  1. Kupas buah nanas dan potong ikut suka. Boleh disagat/parut isi nya tetapi saya ambil jalan mudah dengan mengisar dengan blender. Kalau disagat/parut jem nanas nya akan nampak lebih cantik. Tapiskan..
  2. Lebihan air/jus nanas jangan dibuang. (Boleh diminum) Masak nanas bersama kulit kayu manis dan bunga cengkih hingga air/jus nanas hampir kering..
  3. Masukkan gula, jus limau dan garam. Kacau selalu hingga pekat, guna api kecil..
  4. Terpulang kepada masing-masing jika nak inti nya sedikit cair, boleh la ditutupkan api dahulu tetapi jika yang suka inti/jem nya sedikit pekat boleh dikacau lagi sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Inti/jem akan menjadi lebih pekat apabila sejuk. Senang untuk digentel jika nak buat inti tart..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan jem nanas/inti nanas 🇪🇬 boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.