Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Ompok Ikan Kembung yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Ompok Ikan Kembung.

Awak mencari idea resipi ompok ikan kembung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ompok ikan kembung yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ompok ikan kembung, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan ompok ikan kembung yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan ompok ikan kembung rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Ompok Ikan Kembung menggunakan 10 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Ompok Ikan Kembung:

  1. Gunakan 1 kg ikan kembung dibersihkan.
  2. Menyediakan 10 biji bawang merah.
  3. Gunakan 5 biji bawang putih.
  4. Siapkan 20 tangkai cili kering. Lebih kan sekiranya suka pedas.
  5. Siapkan 5 keping asam keping.
  6. Ambil 1 inci kunyit hidup.
  7. Siapkan 2 batang serai.
  8. Menyediakan 1 helai daun kunyit.
  9. Ambil Pisang muda atau peria optional.
  10. Gunakan Garam dan perasa secukupnya.

Langkah-langkah membuat Ompok Ikan Kembung:

  1. Susun daun kunyi dan serai ke dalam periuk.
  2. Blander cili, bawang, kunyit, belacan…. Gaul bahan blander dengan ikan yang telah dibersihkan…. Bersama garam dan perasa. Masukkan asam keping, peria atau pisang muda yg telah di potong sekiranya suka….
  3. Susun ikan tadi ke dalam periuk yg telah di alas dengan daun kunyit dan serai tadi. Masukkan air sehingga menutupi ikan tersebut.
  4. Renih Sampai airnya kering…. Di ingatkan jangan sesekali kita kacau ikan ketika tempoh memasak…. Ikan akan hancur jika gi kacau……
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan ompok ikan kembung boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.