Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Mi kuah tok Nek style yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Mi kuah tok Nek style.

Sedang mencari idea resipi mi kuah tok nek style khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun mi kuah tok nek style yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mi kuah tok nek style, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan mi kuah tok nek style sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan mi kuah tok nek style rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Mi kuah tok Nek style memakai 17 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Mi kuah tok Nek style:

  1. Menyediakan Mee, 2 bungkus.
  2. Gunakan Ayam, 1/2 ekor @ [email protected]
  3. Ambil Ubi kentang saiz sederhana 5 biji (direbus).
  4. Menyediakan Bawang besar 1 labu, bawang putih 2 ulas (dihiris).
  5. Gunakan Bawang putih 3 ulas (blend).
  6. Gunakan Cili kisar(9-12tangkai).
  7. Siapkan Sos tomato 3 sudu.
  8. Menyediakan Sos cili 2 sudu.
  9. Siapkan Sawi @ daun sup (optional).
  10. Siapkan Fish ball/ Fish cake(optional).
  11. Gunakan Kacang tanah 2 gengam (disangai Dan blend kasar).
  12. Gunakan Tauhu 2 keping (optional) -goreng.
  13. Ambil Telur rebus (optional).
  14. Menyediakan cili merah(optional).
  15. Siapkan Limau kasturi (optional).
  16. Menyediakan Kulit kayu manis Dan Bunga lawang.
  17. Menyediakan Halia 1 inci.

Langkah-langkah membuat Mi kuah tok Nek style:

  1. Tumis bawang merah, bwang putih, halia, kulit kayu manis, Dan Bunga lawang sehingga Naik bau Dan agak garing.
  2. Masukkan cili Yang telah dikisar dengan bawang putih, apabila hilang bau cili barulah boleh masukkan ayam /daging/udang/fish ball Dan tnggu sehingga masak..
  3. Apabila masak ayam masukkan ubi yang telah direbus Dan diblend dgn air.
  4. Tambahkan sedikit air supaya kuah tidak terlalu pekat / cair. Tnggu sehingga mendidih kemudian masukkan garam, sedikit gula, sos tomato, sos cili Dan serbuk perasa. Apabila semua sudah cukup Rasa tutup api. Tambah kacang Dan kuah siap!!.
  5. Celur mi Dan sawi. Rebus telur, hiris cili, limau kasturi, tauhu Dan mee kuah siap!.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan mi kuah tok nek style boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.