Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3 yang mana Menggugah Selera Untuk Keluarga di Rumah

Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi asam pedas ikan kembung #maratonraya #ikan #mingguke3 khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun asam pedas ikan kembung #maratonraya #ikan #mingguke3 yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari asam pedas ikan kembung #maratonraya #ikan #mingguke3, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan asam pedas ikan kembung #maratonraya #ikan #mingguke3 yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses asam pedas ikan kembung #maratonraya #ikan #mingguke3 siap dibuat. Anda boleh membuat Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3 memakai 11 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3:

  1. Ambil 3 ekor ikan kembung (apa2 ikan pon boleh).
  2. Siapkan 1 biji bawang besar **.
  3. Ambil 2 ulas bawang putih **.
  4. Ambil 1 inci halia **.
  5. Ambil 4-5 sudu cili kisar (ikut sukatan masing2..nak pedas dan lagi pekat boleh lebihkan).
  6. Gunakan Sedikit belacan (jika suka).
  7. Ambil Daun kesum (boleh agak sendiri).
  8. Gunakan bunga kantan (belah dua).
  9. Siapkan Air asam jawa (boleh adjust sendiri banyak mana…nak masam mcm mana).
  10. Gunakan Air untuk kuah (ikut sukatan kuah masing).
  11. Gunakan Bendi…tomato.

Langkah-langkah sediakan Asam Pedas Ikan Kembung #maratonraya #ikan #mingguKe3:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar yg bertanda **bersama cili kisar…biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan air asam jawa..tunggu sehingga mendidih…kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan biarkan sedikit layu…Kemudian masukkan bendi dan tomato….
  3. Akhir sekali…masukkan ikan dan perasakan dengan garam..gula dan serbuk perasa (jika suka)…biarkan sedikit mendidih…boleh tambah air utk lebihkan kuah..dan tambahkan air asam jawa utk lebihkan masam….siap utk dihidangkan…..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan asam pedas ikan kembung #maratonraya #ikan #mingguke3 boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.