Resipi Lezat

Resipi Sepit Ketam Batu Masak Chilli

Sepit Ketam Batu Masak Chilli.

Awak mencari idea resipi sepit ketam batu masak chilli khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun sepit ketam batu masak chilli yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari sepit ketam batu masak chilli, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan sepit ketam batu masak chilli sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza sepit ketam batu masak chilli rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Sepit Ketam Batu Masak Chilli memakai 12 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Sepit Ketam Batu Masak Chilli:

  1. Gunakan 10 kepit ketam.
  2. Menyediakan 2 biji tomato biji.
  3. Siapkan 2 biji bawang merah.
  4. Siapkan 4 ulas bawang putih.
  5. Gunakan 1 cawan cili boh.
  6. Menyediakan 1 sudu besar serbuk kunyit.
  7. Siapkan 1 sudu besar serbuk kari.
  8. Ambil 1 sudu besar sos cili.
  9. Gunakan 1-2 urat daun kari.
  10. Ambil 1 biji cili hidup.
  11. Gunakan 2 biji telur.
  12. Menyediakan 1 sudu besar asam jawa – ambil airnya.

Langkah-langkah membuat Sepit Ketam Batu Masak Chilli:

  1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga berbau harum kemudian masukkan cili boh dan sos cili. Tumis sehingga pecah minyak dan sedikit garing..
  2. Masukkan serbuk kunyit, kari dan tomato biji. Gaul sebatik dan tambahkan daun kari 1-2 urat. Biarkan ia mereneh lagi sehingga pekat.
  3. Masukkan sepit ketam tadi, tambahkan sedikit air asam jawa, cili hiris. Gaul rata..
  4. Masukkan telur dan kocok-kocok sikit telur tu dalam kuah tadi.tambahkan garam dan gul mengikut citarasa dan siap untuk di hidang. Dah siap!!.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan sepit ketam batu masak chilli boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.