Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Laksa penang yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Laksa penang.

Sekali lagi mencari idea resipi laksa penang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun laksa penang yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari laksa penang, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan laksa penang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan laksa penang rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Laksa penang menggunakan 13 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Laksa penang:

  1. Ambil Mee laksa Penang.
  2. Menyediakan ikan (saya guna ikan basung kalau di sabah cakap).
  3. Menyediakan Ikan sardin (1 tin kecil).
  4. Menyediakan Serai (ditutuk).
  5. Gunakan Bawang merah, bawang besar, putih, halia, cili padi(kisar semua).
  6. Gunakan Cili kering(dikisar).
  7. Siapkan keping Asam.
  8. Siapkan Air asam jawa.
  9. Menyediakan Timun.
  10. Menyediakan Daun kesum.
  11. Menyediakan Bunga kantan.
  12. Menyediakan Telur (rebus).
  13. Menyediakan Limau kasturi.

Langkah-langkah membuat Laksa penang:

  1. Bahagian A : rebus mee laksa hingga lembut..
  2. Bahagian B:rebuskan ikan bersama serai, lepas rebus, blander kan isi ikan sahaja…
  3. Bahagian c :kisar kesemua cili padi, bawang besar, bawang merah, bawang putih.
  4. Bahagian d : potongkan bunga kantan.
  5. Bahagian d : keluarkan ikan sardin cuma guna kan isi dia sahaja.
  6. Panaskan periuk, ambil air rebusan ikan tadi, masukkan semua bahagian c, dan cili kering yang di blander,.
  7. Kemudian masukkan isi ikan yang di lander dan isi ikan sardin… Selepas itu masukkan air asam jawa, asam keping dan bunga kantan & daun kesom..
  8. Seterusnya bila mendidih masuukan garam & ajinamoto.
  9. Bila sudah masak tu kuah laksa penang, mee sudah lembut, Potong lah tu timun kecik2, hiriskan bawang besar, dan telur… Kalau kurang pedas boleh hiriskan cili padi & perahkan limau.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Laksa penang yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.