Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju. Resepi mudah masak bebola daging rangup berkeju yang disalut dengan kulit popia. "Alahai, teringin nak makan laksa lemak yang macam di Padang Besar hari tu. Manalah nak cari dekat sini ye…". Laksa ada macam-macam jenis, salah satunya yang mungkin tak ramai biasa buat ialah laksa lemak Thai / Siam.

Siapa saja yang tak tahu dengan restoran dengan menu ayam goreng KFC. Mana-mana saja kita pergi diseluruh Malaysia, pasti ada restoran KFC. Dah lama nak buat bebola ayam berkeju ni memang tak rugi buat sebab rasa dia sedap sangat resepi pun senang ja nak buat.

Sedang mencari inspirasi resipi laksa ala thai dengan bebola daging berkeju khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa ala thai dengan bebola daging berkeju yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa ala thai dengan bebola daging berkeju, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan laksa ala thai dengan bebola daging berkeju yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Resepi mudah masak bebola daging rangup berkeju yang disalut dengan kulit popia. "Alahai, teringin nak makan laksa lemak yang macam di Padang Besar hari tu. Manalah nak cari dekat sini ye…". Laksa ada macam-macam jenis, salah satunya yang mungkin tak ramai biasa buat ialah laksa lemak Thai / Siam.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan laksa ala thai dengan bebola daging berkeju rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju menggunakan 24 bahan dan 10 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju:

  1. Menyediakan Bahan-bahan untuk kuah laksa.
  2. Ambil 1/2 periuk lebihan kuah laksa penang/utara.
  3. Menyediakan 1 batang serai.
  4. Ambil 2 helai daun limau purut.
  5. Siapkan 1 kotak santan.
  6. Menyediakan 1 cawan air.
  7. Menyediakan 1/2 sudu serbuk kunyit.
  8. Siapkan Secubit garam.
  9. Menyediakan 1 sudu kerisik.
  10. Ambil Bahan-bahan untuk bebola daging:.
  11. Menyediakan 1/2 paket atau 200 gram daging cincang.
  12. Ambil 2 biji bawang merah dicincang.
  13. Gunakan 2 biji bawang putih dicincang.
  14. Menyediakan Secubit garam.
  15. Ambil Secubit gula.
  16. Menyediakan Secubit serbuk lada hitam.
  17. Ambil Secubit serbuk lada putih.
  18. Menyediakan Sebiji telur.
  19. Ambil 3 sudu tepung gandum.
  20. Ambil Segenggam keju cheddar parut.
  21. Menyediakan Sepiring keju mozarela parut.
  22. Gunakan Bahan-bahan untuk laksa.
  23. Menyediakan 1 bungkus laksa kering.
  24. Menyediakan 1 periuk air.

Hai semua ok harini Aku share dengan hampa Cara buat jejari ayam berkeju atau chicken cheese fingers Roti Lapis Daging Berkeju I Beef Layered Bread with Cheese. Fikir saya, ianya mungkin daging lembut seolah daging batang pinang. Saya pun terus menambahkan sedikit pewarna merah ke dalam air rebusan untuk dijadikan Daging Masak Merah. Lagi pulak, bahan bahannya sangat ringkas dan memasaknya sangat mudah dan pasti rasanya sangat sangat sedap.

Langkah-langkah membuat Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju:

  1. Didihkan lebihan kuah laksa utara. lebihan kuah ini dalam anggaran setengah periuk size sederhana. Masukkan serai dan daun limau purut.
  2. Masukkan sekotak santan, serbuk kunyit dan secawan air..
  3. Masukkan secubit garam dan sesudu kerisik.
  4. Didihkan dan kacau hingga kuah masak..
  5. Untuk bebola daging, satukan bawang merah,bawang putih, serbuk lada hitam dan lada putih, garam, gula, keju cheddar dan telur..
  6. Gaul sebati dan bentukkan menjadi bebola kecil.
  7. Goreng bebola daging pada tahap api sederhana kecil.
  8. Angkat dan toskan.
  9. Rebus laksa dengan air yang banyak sehingga laksa lembut. Setelah masak,toskan dan siram dengan air supaya tidak melekat..
  10. Laksa sedia dihidang bersama ulam-ulaman seperti timun,daun salad,cili padi,dan daun pudina. Bebola daging terus ditabur keju mozarella ketika masih panas. Selamat mencuba.

Untuk kuah sos cili ala thai, bagi Wani tekak macam tak boleh terima sikit, biasalah komen sikit kan. Daging bakar yang dah siap dibakar, nanti suam suam sikit, boleh hiris. Resepi penuh di bawah terima kasih Puan Tahrunnisah Jali sebab terbaca di laman. Menariknya menu bebola daging pedas Thai untuk dihidangkan bersama ahli keluarga. Kalau anda inginkan lagi resepi-resipi yang lazat dan mudah seperti ini, jangan lupa saksikan program RASA bersama Aunty Aini dan Adam Didam pada setiap hari Isnin. berkeju) – Daging Masak Hitam – Wanpaku Daging Salai Lada Hitam & Acar Jelatah – Pesamah Daging Kerbau – Masak Lemak Daging Pedas & Mudah – Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju – Asam Pedas Daging Tetel – Kulat Sisir Daging Tetel – Nasi Daging Adabi.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat laksa ala thai dengan bebola daging berkeju boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.