Resipi Lezat

Resipi Sambal Kulit Ubi Kayu

Sambal Kulit Ubi Kayu.

Sedang mencari inspirasi resipi sambal kulit ubi kayu khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun sambal kulit ubi kayu yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari sambal kulit ubi kayu, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan sambal kulit ubi kayu sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza sambal kulit ubi kayu rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Sambal Kulit Ubi Kayu memakai 14 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Sambal Kulit Ubi Kayu:

  1. Menyediakan 1 mangkuk besar kulit ubi kayu.
  2. Menyediakan Air secukup nya untuk merebus.
  3. Menyediakan 1 labu bawang merah bombay.
  4. Siapkan 3 ulas bawang putih.
  5. Menyediakan 2 batang serai.
  6. Gunakan 1 inci halia.
  7. Siapkan 1 genggam cili kering (boleh kurangkan kalau tak nak pedas) direbus hingga lembut.
  8. Menyediakan 2 sudu besar udang kering.
  9. Ambil 2 inci belacan (dibakar).
  10. Ambil 1/2 cawan air asam jawa.
  11. Menyediakan 4 sudu besar gula.
  12. Gunakan 1 1/2 sudu kecil garam.
  13. Menyediakan 3/4 cawan minyak masak.
  14. Ambil 1/2 paket bebola ikan (boleh guna ayam, udang, sotong dll ikut citarasa masing2).

Langkah-langkah membuat Sambal Kulit Ubi Kayu:

  1. Kupas kulit ubi kayu. Buang kulit nipis yang berwarna coklat (yang dibulatkan). Ambil kulit tebal yang berwarna seakan warna pink cerah.. Sambal Kulit Ubi Kayu
  2. Basuhkan bersih dan rebus hingga lembut. Basuh lagi dengan air yang mengalir dan toskan. Hiris ikut selera anda. Saya hiris memanjang.. Sambal Kulit Ubi Kayu
  3. Kisar halus cili kering, bawang merah bombay, bawang putih, udang kering, halia, serai, belacan. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.. Sambal Kulit Ubi Kayu
  4. Masukkan air asam jawa, gula dan garam. Masukkan kulit ubi kayu dan gaul rata, biarkan seketika. Masukkan bebola ikan dan masak lagi hingga sambal betu-betul kering. Tutupkan api dan boleh la dihidangkan..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat sambal kulit ubi kayu boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.