Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Kerutuk Daging yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Kerutuk Daging.

Sedang mencari inspirasi resipi kerutuk daging khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kerutuk daging yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kerutuk daging, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan kerutuk daging yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan kerutuk daging rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Kerutuk Daging memakai 17 bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Kerutuk Daging:

  1. Ambil 500 g daging (dipotong kecil).
  2. Menyediakan 24 g rempah kerutuk.
  3. Menyediakan 1 sudu besar kerisik.
  4. Ambil 200 ml santan.
  5. Gunakan 200 ml air.
  6. Menyediakan 2 keping asam keping.
  7. Ambil 2 sudu besar cili boh.
  8. Gunakan 7 biji bawang merah (dihiris).
  9. Siapkan 2 ulas bawang putih (dihiris).
  10. Menyediakan 2 inci halia.
  11. Ambil 2 batang serai (dihiris kecil).
  12. Ambil 1 sudu besar ketumbar.
  13. Menyediakan 1/2 keping gula melaka.
  14. Menyediakan 5 sudu besar minyak masak.
  15. Gunakan 1 biji bawang besar (potong 6).
  16. Siapkan 2 biji cili merah.
  17. Siapkan 2 sudu kecil garam.

Jalan membuat Kerutuk Daging:

  1. Rebus daging bersama 400ml air sehingga empuk. Ketepikan..
  2. Goreng serai dan ketumbar srhingga kekuningan. Toskan dan tumbuk biar sedikit hancur. Ketepikan..
  3. Kisar separuh bawang merah dan bawang putih, halia, rempah kerutuk dan cili boh hingga menjadi pes. Ketepikan..
  4. Panaskan minyak goreng serai dan ketumbar tadi. Tumis lebihan bawang bersama pes kerutuk. Kacau mesra..
  5. Tumiskan hingga pecah minyak. Masukkan daging dan air rebusan daging. Kacau mesra..
  6. Biarkan mendidih. Masukkan gula melaka dan kacau sebati. Biarkan mendidih lagi..
  7. Masukkan kerisik. Kacau sehingga kuah agak kering. Masukkan pula bawang besar dan cili merah. Kacau sebati can renehkan sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam. Siap!.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan kerutuk daging boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.