Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Ikan Kembung Masak Pindang yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Ikan Kembung Masak Pindang.

Sedang mencari inspirasi resipi ikan kembung masak pindang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan kembung masak pindang yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ikan kembung masak pindang, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan ikan kembung masak pindang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat ikan kembung masak pindang rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Ikan Kembung Masak Pindang menggunakan 17 bahan dan 3 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Ikan Kembung Masak Pindang:

  1. Ambil 3 ekor ikan kembung.
  2. Ambil 1 biji bawang besar merah (dimayang).
  3. Siapkan 4 ulas bawang putih (dimayang).
  4. Gunakan 2 hirisan lengkuas.
  5. Gunakan Halia sebesar Ibu jari (dimayang).
  6. Ambil 3 batang serai (dihiris/diketuk).
  7. Ambil 5-6 biji cili padi (diketuk hancur).
  8. Menyediakan 1 biji cili masak (dibelah dua).
  9. Siapkan Kunyit hidup sebesar Ibu jari (dihiris).
  10. Ambil 1-2 keping asam keping.
  11. Menyediakan 1 sudu besar Serbuk kunyit.
  12. Ambil 1 sudu kecil garam.
  13. Siapkan 2 helai simpulan daun kunyit.
  14. Menyediakan 6 biji bendi.
  15. Ambil 2 biji tomato (dibelah 4 setiap biji).
  16. Menyediakan 1-2 sudu besar minyak untuk menumis.
  17. Ambil 500 ml air panas.

Jalan membuat Ikan Kembung Masak Pindang:

  1. Sediakan bahan-bahan. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai, kunyit hidup dan cili padi sehingga layu. Tuangkan air panas..
  2. Masukkan asam keping, kemudian disusuli dengan garam serta serbuk kunyit. Gaul rata dan perasakan secukupnya..
  3. Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan, daun kunyit, cili merah, tomato dan bendi. Biarkan sehingga ikan dan bendi benar- benar masak. Matikan api. Sedia dihidang!!.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat ikan kembung masak pindang boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.