Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Rebung Tumis Belacan yang mana Menggugah Selera Untuk Keluarga di Rumah

Rebung Tumis Belacan.

Sedang mencari idea resipi rebung tumis belacan khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun rebung tumis belacan yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari rebung tumis belacan, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan rebung tumis belacan sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat rebung tumis belacan rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Rebung Tumis Belacan menggunakan 12 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Rebung Tumis Belacan:

  1. Ambil 650 gm rebung (yang sudah siap direbus dan ditoskan).
  2. Menyediakan Segenggam ikan bilis.
  3. Siapkan 3 biji bawang merah.
  4. Ambil 3 ulas bawang putih.
  5. Gunakan 1 biji cili merah.
  6. Siapkan 5 biji cili padi.
  7. Siapkan 1 batang serai (diketuk).
  8. Ambil 1 inci halia.
  9. Gunakan 3 sudu besar gula.
  10. Menyediakan 1 1/2 sudu teh garam.
  11. Menyediakan 1 sudu teh serbuk perasa.
  12. Gunakan Minyak untuk menumis.

Jalan membuat Rebung Tumis Belacan:

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili padi (terlupa nak masukkan ke dalam lesung batu 🤭), kemudian masukkan sedikit ikan bilis dan belacan..
  2. Panaskan sedikit, goreng ikan bilis yang selebih nya hingga garing. Tolak ke tepi kuali. Tumis serai dan bahan tumbuk tadi hingga kekuningan. Masukkan rebung, kacau sebati. Masukkan serbuk perasa, garam dan gula. Kacau rata, siap. Rebung ni mesti ada rasa manis dan pedas sedikit. Sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas..
  3. .

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Rebung Tumis Belacan yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.