Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan.

Sedang mencari idea resipi kembung masak lemak cili api bunga kantan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kembung masak lemak cili api bunga kantan yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kembung masak lemak cili api bunga kantan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan kembung masak lemak cili api bunga kantan yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan kembung masak lemak cili api bunga kantan rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan menggunakan 17 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan:

  1. Menyediakan 6 ekor ikan kembung.
  2. Gunakan 200 ml santan (KARA).
  3. Menyediakan 2 keping asam gelugor.
  4. Gunakan 600 ml air.
  5. Siapkan 2 batang serai diketuk.
  6. Menyediakan 3 helai daun limau purut dicarik-carik.
  7. Siapkan 3 sudu makan minyak.
  8. Gunakan 1 1/2 sudu teh garam.
  9. Siapkan 1 sudu teh meggi cukup rasa.
  10. Ambil Bahan A – Dikisar.
  11. Ambil 15 tangkai cili api.
  12. Ambil 2 ketul kunyit.
  13. Ambil 1/2 biji bawang besar.
  14. Menyediakan 50 ml air.
  15. Ambil Bahan B – Dikisar.
  16. Gunakan 2 kuntum bunga kantan.
  17. Siapkan 100 ml air.

Langkah-langkah membuat Kembung Masak Lemak Cili Api Bunga Kantan:

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Panaskan minyak dan tumis Bahan A hingga garing. Masukkan serai. Kemudian, tuang Bahan B. Tambah air..
  3. Masukkan santan dan asam gelugor. Reneh lagi hingga mendidih. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak..
  4. Masukkan ikan dan daun limau purut. Perasakan garam dan serbuk perasa..
  5. Siap. Bolehlah dihidang..
  6. Ni la gambar task Kak Lat..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat kembung masak lemak cili api bunga kantan boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.