Resipi Lezat

Resipi Mee Kari (Mi Kuah Udang Ikan Bilis)

Mee Kari (Mi Kuah Udang Ikan Bilis).

Awak mencari inspirasi resipi mee kari (mi kuah udang ikan bilis) khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun mee kari (mi kuah udang ikan bilis) yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mee kari (mi kuah udang ikan bilis), pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan mee kari (mi kuah udang ikan bilis) sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat mee kari (mi kuah udang ikan bilis) rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Mee Kari (Mi Kuah Udang Ikan Bilis) memakai 33 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Mee Kari (Mi Kuah Udang Ikan Bilis):

  1. Ambil 1/2 ekor ayam (potong kecil).
  2. Menyediakan 1/4 cawan ikan bilis (dikisar) – untuk kuah.
  3. Siapkan 1 cawan udang (asingkan kulit dan isi) – untuk kuah.
  4. Gunakan 2 bungkus mi kuning.
  5. Siapkan Bahan kisar.
  6. Gunakan 2 biji bawang merah besar.
  7. Siapkan 5 ulas bawang putih.
  8. Ambil 1 inci halia.
  9. Gunakan Bahan ditumis bersama bahan kisar.
  10. Siapkan 2 sudu besar cili kisar.
  11. Siapkan 1/4 cawan serbuk kari ayam/daging.
  12. Siapkan Rempah kasar (kulit kayu manis, biji pelaga dan bunga lawang).
  13. Siapkan 2 batang serai (diketuk).
  14. Ambil 2 tangkai daun kari.
  15. Siapkan 2 sudu besar gula merah.
  16. Ambil Garam, gula, perasa secukupnya.
  17. Ambil Bahan kuah.
  18. Menyediakan 400 ml santan pekat (Kara).
  19. Gunakan Air secukupnya (hasilkan kuah yang tak pekat, bukan mcm nak masak kari ikan 😅).
  20. Ambil 1/2 sudu besar asam jawa (dibancuh air).
  21. Menyediakan 2 peket fish cake (hiris).
  22. Menyediakan 2 peket fish ball.
  23. Menyediakan 10 biji tauhu pok (hiris).
  24. Siapkan 1/4 sudu teh serbuk rempah hitam 4 sekawan (optional) (lihat resipi).
  25. Gunakan Bahan pelengkap.
  26. Ambil 1 pokok sawi (dicelur).
  27. Gunakan 1 cawan taugeh.
  28. Ambil 3 biji cili besar dihiris.
  29. Siapkan Sambal tumis ikan bilis.
  30. Menyediakan Tauhu (dibakar, dihiris).
  31. Ambil Telur rebus/telur puyuh.
  32. Siapkan Kerang rebus/isi ayam goreng diracik.
  33. Ambil Daun sup/daun bawang.

Jalan sediakan Mee Kari (Mi Kuah Udang Ikan Bilis):

  1. (Semua gambar dalam langkah2 adalah untuk kuah bagi 20 bungkus mi kuning. Walaubagaimanapun resepi di atas berasaskan untuk 2 bungkus mi kuning. Harap maaf zahir batin ye..).
  2. Kisar isi udang dan ketepikan..
  3. Rebus kulit dan kepala udang yang telah dibersihkan sehingga kulitnya kemerahan. Kisar bersama air rebusannya dan ketepikan..
  4. Tumis rempah kasar, bahan kisar dan bahan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sedikit garam, gula merah dan gula. Tumis lagi sehingga warnanya berkilat cantik..
  5. Masukkan ikan bilis kisar dan air kulit udang kisar yang ditapis. Masukkan ayam. Masak sekejap kemudian masukkan fish ball, tauhu dan fish cake..
  6. Masukkan santan, air, udang kisar dan sedikit bancuhan asam jawa. Masak sehingga mendidih. (Cara Uchu, kuah tak prkat sgt tak cair sgt tapi masih rasa lemak2 santan untuk tidak rasa muak).
  7. Rahsia dalam kebanyakan masakan Uchu untuk menaikkan rasa, tambahkan sedikit serbuk rempah hitam 4 sekawan. (lihat resipi).
  8. Kuah sedia dinikmati bersama mi dan bahan pelengkap. (Bahan je pelengkap, gambar tak lengkap..😅).

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan mee kari (mi kuah udang ikan bilis) boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.