Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi daging salai masak lemak cili api simple khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun daging salai masak lemak cili api simple yang sedap semestinya mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari daging salai masak lemak cili api simple, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan daging salai masak lemak cili api simple yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan daging salai masak lemak cili api simple rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple memakai 14 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple:

  1. Ambil bahan tumisan(kisar).
  2. Menyediakan 13-15 biji cili padi hijau (ikut tahap kepedasan masing2).
  3. Siapkan 2 biji cili besar.
  4. Menyediakan 2 sudu teh serbuk kunyit.
  5. Siapkan 1/2 sudu gula.
  6. Menyediakan 1/2 sudu garam.
  7. Menyediakan 1/2 cawan kecil air.
  8. Menyediakan Kuah.
  9. Ambil Daging salai (optional).
  10. Menyediakan 4-5 cawan air (agak2).
  11. Ambil 1 kotak santan kotak.
  12. Menyediakan 1 asam keping.
  13. Ambil garam.
  14. Siapkan gula.

Langkah-langkah membuat Daging Salai Masak Lemak Cili Api Simple:

  1. Kisarkan dulu bahan tumisan sehingga menjadi halus texture nya. Dah habis kisar, ketepikan dahulu..
  2. Masukkan minyak ke dalam periuk, cukup sekadar untuk menumis. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang telah dikisar tadi. kacau selama 4-5 minit..
  3. Kemudian masukkan daging. Kalau nak masukkan kentang pun boleh masa ni. Tambahkan sedikit air. Kacau selama 5-6 minit.
  4. Next, barulah masukkan santan dan asam keping. Kacau sahaja dan terakhir sekali perasakan gulai dengan garam dan ajinomoto. nak masuk gula pun boleh (saya baca orang negeri sembilan tak masukkan gula tapi saya masukkan sbb suka manis).
  5. Bila daging dan kentang dah cukup empuk, boleh lah tutup api dan dinikmati bersama family :).

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan daging salai masak lemak cili api simple boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.