Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Chocolate Blackout Cake yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Chocolate Blackout Cake.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi chocolate blackout cake khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun chocolate blackout cake yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari chocolate blackout cake, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan chocolate blackout cake yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat chocolate blackout cake siap dibuat. Anda dapat sediakan Chocolate Blackout Cake menggunakan 18 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Chocolate Blackout Cake:

  1. Ambil Bahan A (chocolate ganache).
  2. Gunakan 360 ml UHT Whipping Cream.
  3. Siapkan 300 g dark chocolate.
  4. Gunakan 100 g Cream Cheese.
  5. Siapkan Bahan B.
  6. Ambil 240 g tepung gandum.
  7. Siapkan 2 sudu kecil baking powder.
  8. Gunakan 1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat.
  9. Ambil 75 g serbuk koko.
  10. Menyediakan 200 g gula pasir.
  11. Ambil 150 g gula perang.
  12. Menyediakan 1 sudu kecil garam halus.
  13. Gunakan Bahan C.
  14. Siapkan 3 biji telur gred A.
  15. Gunakan 240 g buttermilk.
  16. Menyediakan 180 g minyak jagung/sayuran.
  17. Gunakan Bahan-Bahan lain.
  18. Siapkan 1/2 cawan air kopi (panas).

Jalan sediakan Chocolate Blackout Cake:

  1. Bahan A (chocolate ganache). Dalam satu mangkuk tahan panas, satukan dark chocolate dan uht whipping cream. Cairkan secara double boiler. Bila dah cair, masukkan cream cheese. Gaul rata sehingga cream cheese sebati kemudian matikan api. Tapis dan simpan didalam peti sejuk. Gaul setiap 10 minit untuk mencapai konsistensi frosting..
  2. Bahan B. Dalam satu mangkuk, ayak tepung gandum, baking powder,soda bikarbonat dan serbuk koko. Kemudian masukkan gula pasir, gula perang dan juga garam. Gaul perlahan-lahan dan sebatikan..
  3. Bahan C. Dalam satu mangkuk, satukan bahan-bahan C. Gaul sebati kemudian satukan dengan Bahan B. Bila adunan sudah sebati dan gula larut, tuangkan kopi panas dan sebatikan lagi..
  4. Sediakan loyang yang telah di oles dengan butter dan ratakan dengan serbuk koko. Tuang kedalam loyang Kemudian bakar selama 1 jam dengan suhu 180’c atau ikut suhu oven masing-masing. Bila kek sudah siap dibakar, Sejukkan dahulu barulah kita keluarkan dari loyang..
  5. Potong kek kepada 3 atau 4 bahagian.(kepada yang tak pro seperti saya, boleh potong ikut cara dibawah) Setiap lapisan di oles dengan chocolate ganache yang telah disejukkan tadi. Hiaskan kek mengikut citarasa anda. Wahhhh dah siap Chocolate Blackout Cake saya 😚.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan chocolate blackout cake boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.