Resipi Lezat

Resipi Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam

Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi sayur lemak pucuk kayu #chefzam khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sayur lemak pucuk kayu #chefzam yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sayur lemak pucuk kayu #chefzam, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan sayur lemak pucuk kayu #chefzam sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan sayur lemak pucuk kayu #chefzam rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam menggunakan 12 bahan dan 10 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam:

  1. Gunakan 20 tangkai pucuk midin.
  2. Ambil 1 genggam pucuk ubi kayu.
  3. Ambil 1 genggam pucuk daun kaduk.
  4. Siapkan 400 g ubi keledek.
  5. Ambil 1 ekor ikan selayang (sardin).
  6. Siapkan 2 keping asam gelugor.
  7. Ambil 1 sudu besar garam kasar.
  8. Siapkan 1 1/2 sudu besar bawang yang telah diblend.
  9. Ambil 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus.
  10. Ambil 250 ml santan.
  11. Gunakan Sedikit garam dan ajinimoto.
  12. Ambil 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.

Jalan sediakan Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam:

  1. Sediakan bahan-bahan sayuran seperti pucuk midin, pucuk daun kaduk, pucuk ubi kayu. Ubi keledek dipotong kecil..
  2. Ikan selayang di rebus terlebih dahulu. Ikan rebus juga masakan yang terkenal kerana mereka tiada peti sejuk. Jadi mereka akan berulang-ulang rebus dan panaskan untuk bagi tahan lama. Rebuskan dengan garam kasar, asam keping dan air..
  3. Apabila siap ikan yang direbus tadi, ambil seekor sahaja, dan asingkan isi dan tulang..
  4. Tumbuk lada hitam, masukkan isi ikan dan juga bawang yang telah diblend..
  5. Ubi keledek dipotong kecil, dan terus dimasukkan di dalam periuk. Masukkan santan. Disini, saya menggunakan santan segar yang difrozenkan. Jadi, saya tambahkan 1 cawan air. Jika Tuan Puan menggunakan santan kotak juga boleh..
  6. Masukkan satu sudu kecil serbuk kunyit, dan bahan tumbuk tadi iaitu lada hitam, bawang dan isi ikan..
  7. Masak dengan api sederhana sehingga hampir mendidih. Masukkan sedikit garam dan ajinomoto secukup rasa..
  8. Masukkan semua pucuk daun tadi..
  9. Masak sehingga daun layu. Tutupkan api, dan tutup periuk supaya ubi keledek akan lebih empuk..
  10. Tunggu sekejap, dan siap untuk dihidang. Lauk lain yang sesuai dengan sayur lemak ini ialah ikan goreng, dan sambal belacan. Mesti bertambah-tambah nasi nanti. Selamat mencuba..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.