Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam.
Sekali lagi mencari inspirasi resipi sayur lemak pucuk kayu #chefzam khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun sayur lemak pucuk kayu #chefzam yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.
Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari sayur lemak pucuk kayu #chefzam, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan sayur lemak pucuk kayu #chefzam sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.
Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan sayur lemak pucuk kayu #chefzam rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam menggunakan 12 bahan dan 10 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.
Bahan dan Perisa diperlukan dalam membuat Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam:
- Gunakan 20 tangkai pucuk midin.
- Ambil 1 genggam pucuk ubi kayu.
- Ambil 1 genggam pucuk daun kaduk.
- Siapkan 400 g ubi keledek.
- Ambil 1 ekor ikan selayang (sardin).
- Siapkan 2 keping asam gelugor.
- Ambil 1 sudu besar garam kasar.
- Siapkan 1 1/2 sudu besar bawang yang telah diblend.
- Ambil 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus.
- Ambil 250 ml santan.
- Gunakan Sedikit garam dan ajinimoto.
- Ambil 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
Jalan sediakan Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam:
- Sediakan bahan-bahan sayuran seperti pucuk midin, pucuk daun kaduk, pucuk ubi kayu. Ubi keledek dipotong kecil..
- Ikan selayang di rebus terlebih dahulu. Ikan rebus juga masakan yang terkenal kerana mereka tiada peti sejuk. Jadi mereka akan berulang-ulang rebus dan panaskan untuk bagi tahan lama. Rebuskan dengan garam kasar, asam keping dan air..
- Apabila siap ikan yang direbus tadi, ambil seekor sahaja, dan asingkan isi dan tulang..
- Tumbuk lada hitam, masukkan isi ikan dan juga bawang yang telah diblend..
- Ubi keledek dipotong kecil, dan terus dimasukkan di dalam periuk. Masukkan santan. Disini, saya menggunakan santan segar yang difrozenkan. Jadi, saya tambahkan 1 cawan air. Jika Tuan Puan menggunakan santan kotak juga boleh..
- Masukkan satu sudu kecil serbuk kunyit, dan bahan tumbuk tadi iaitu lada hitam, bawang dan isi ikan..
- Masak dengan api sederhana sehingga hampir mendidih. Masukkan sedikit garam dan ajinomoto secukup rasa..
- Masukkan semua pucuk daun tadi..
- Masak sehingga daun layu. Tutupkan api, dan tutup periuk supaya ubi keledek akan lebih empuk..
- Tunggu sekejap, dan siap untuk dihidang. Lauk lain yang sesuai dengan sayur lemak ini ialah ikan goreng, dan sambal belacan. Mesti bertambah-tambah nasi nanti. Selamat mencuba..
Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Sayur Lemak Pucuk Kayu #ChefZam yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!