Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Membuat Laksam Kelantan yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Laksam Kelantan.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi laksam kelantan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun laksam kelantan yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksam kelantan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan laksam kelantan yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza laksam kelantan rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Laksam Kelantan menggunakan 27 bahan dan 8 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Laksam Kelantan:

  1. Gunakan Bahan A(Laksam).
  2. Ambil 3 cawan tepung beras.
  3. Menyediakan 1/2 cawan tepung gandum.
  4. Gunakan 4 cawan air suam.
  5. Ambil sedikit garam.
  6. Gunakan Bahan B(kuah lemak).
  7. Menyediakan 1/2 kg ikan selayang(rebus+garam+asam).
  8. Ambil 1 kotak kecil santan.
  9. Siapkan air secukupnya (ikut kepekatan).
  10. Menyediakan Bahan kisar.
  11. Ambil 8 biji bawang merah.
  12. Siapkan 3 ulas bawang putih.
  13. Ambil 1 inci halia.
  14. Ambil 2 batang serai(dititik).
  15. Ambil 1 sk lada hitam(ditumbuk halus).
  16. Menyediakan 2 keping asam.
  17. Siapkan garam gula secukupnya.
  18. Menyediakan Bahan C(Ulaman).
  19. Siapkan kacang panjang.
  20. Gunakan tauge.
  21. Gunakan bunga kantan.
  22. Siapkan kubis.
  23. Menyediakan daun kesum.
  24. Ambil daun selom.
  25. Ambil timun.
  26. Siapkan belacan.
  27. Siapkan asam limau.

Langkah-langkah membuat Laksam Kelantan:

  1. Sediakan bahan.
  2. Masukkan semua bahan A kacau sebati.
  3. .
  4. Panaskan pengukus,sapu minyak pada pinggan plastik tuangkan sedikit adunan tepung tadi(jangan terlalu tebal @ nipis) pastikan gelembung di permukaan masak la tuu… kemudian gulungkan dan potong.
  5. Bahan B(kuah lemak) kalau boleh rebus semalaman,kemudian ambil isi ikan sahaja asingkan dengan tulang,kisarkan isi bersama bahan bertanda sehingga hancur tambah sedikit air rebusan ikan jika perlu.
  6. Tuangkan ke dalam periuk kemudian buka api masak seperti biasa masukkan asam keping garam gula secukup rasa.
  7. Sediakan bahan C(ulaman) potong kecil semua ulam ulaman,boleh juga buat sambal jika suka..siap..boleh tambah belacan & asam limau juga.
  8. Cara Makan:Masukkan laksam,tuangkan kuah kemudian ulaman letak sambal belacan asam limau gaul semua bahan makan…😋.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Laksam Kelantan yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.