Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Chicken Mandy Ala Yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ yang mana sedap Untuk Famliy di Rumah

Chicken Mandy Ala Yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ.

Awak mencari idea resipi chicken mandy ala yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun chicken mandy ala yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari chicken mandy ala yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan chicken mandy ala yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah chicken mandy ala yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ siap dibuat. Anda boleh sediakan Chicken Mandy Ala Yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ menggunakan 28 bahan dan 11 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Chicken Mandy Ala Yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ:

  1. Gunakan Bahan Nasi & Ayam :.
  2. Gunakan 1 pek Nasi Arab sebarang jenama (dalam ni diberi 400gm beras basmati).
  3. Menyediakan 1 biji bawang besar (dihiris halus).
  4. Ambil 6 ketul ayam.
  5. Ambil 5 sudu besar garam.
  6. Ambil 2 sudu besar gula.
  7. Siapkan 1 sudu teh serbuk perasa.
  8. Menyediakan 5 cawan air (ni ikut kiraan beras yang telah direndam).
  9. Gunakan Bahan Sos Yogurt :.
  10. Ambil 1 pokok ketumbar.
  11. Ambil 1 tangkai daun pudina.
  12. Menyediakan 10 biji cili padi hijau.
  13. Menyediakan 2 ulas bawang putih.
  14. Siapkan 1 bekas kecil yogurt asli.
  15. Ambil 1 hirisan lemon (diambil jusnya).
  16. Siapkan Bahan Salad :.
  17. Siapkan 1 biji timun (dipotong dadu).
  18. Menyediakan 2 biji tomato (dipotong dadu).
  19. Ambil 1 biji bawang besar (dipotong dadu).
  20. Siapkan 1 biji cili besar merah (dihiris nipis).
  21. Menyediakan 2 sudu besar cuka (boleh gantikan dengan yogurt + 1hirisan jus lemon).
  22. Gunakan 1 sudu besar gula perang.
  23. Siapkan Secubit garam.
  24. Menyediakan Bahan Tambahan / Hiasan :.
  25. Siapkan 1 biji cili hijau besar (dipatah).
  26. Ambil 1 pokok daun ketumbar (dipotong kasar).
  27. Gunakan 7 biji tomato ceri.
  28. Siapkan 2 hirisan lemon.

Jalan sediakan Chicken Mandy Ala Yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ:

  1. Bahan Nasi Ayam : Ni beras Nasi Arab tu (ada tiga bahagian : beras basmati, rempah & bahan tumis). Kat plastik tu hanya tulis cara untuk masak nasi je. Tidak ditulis pun lauk nak dimasak bagaimana, bila nak masuk dan apa-apa jela. Ni 100% untuk nasi sahaja. Jadi jom hakak tunjuk cara hakak masak. Mula-mula beras tu cuci bersih dan rendam selama 30minit. Kemudian toskan..
  2. Panaskan minyak masak. Tumis bawang besar dan bahan tumis yang disediakan (daun salam, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih) sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah dan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak..
  3. Masukkan ayam. Masak seketika sehingga naik bau..
  4. Kemudian masukkan beras basmati. Kacau sebati. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.. Chicken Mandy Ala Yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ
    Chicken Mandy Ala Yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ
  5. Ubah nasi ke dalam periuk nasi. Sukat air dan beras betul-betul (bagi hakak ni part paling penting untuk masak nasi). Kemudian masak lah nasi seperti masak nasi biasa..
  6. Tips Tambahan : Ayam yang dimasak bersama-sama nasi tu dikeluarkan dan dibakar seketika dalam air fryer selama 5minit pada suhu 150darjah celcius (tujuannya untuk bagi nampak sedikit garing dan juicy pada masa yang sama).
  7. Bahan Sos Yogurt : Masukkan ketumbar, pudina, bawang putih dan cili padi hijau. Kisar sehingga lumut..
  8. Kemudian masukkan yogurt dan jus lemon. Gaul sebati..
  9. Bahan Salad : Campurkan semua bahan dan gaul sebati..
  10. Cadangan Hidangan : Nasi diletakkan di dalam pinggan yang besar. Ayam yang dibakar tadi diletakkan di atas nasi. Hiasi dengan cili besar hijau, tomato ceri dan hirisan lemon. Hidangkan bersama-sama dengan sos yogurt dan salad..
  11. Selamat mencuba πŸ˜‹.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat chicken mandy ala yemeni πŸ‡ΎπŸ‡ͺ boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.