Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Masak Lemak Cili Padi Siput Sedut dan Keladi yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Masak Lemak Cili Padi Siput Sedut dan Keladi.

Sedang mencari inspirasi resipi masak lemak cili padi siput sedut dan keladi khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun masak lemak cili padi siput sedut dan keladi yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari masak lemak cili padi siput sedut dan keladi, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan masak lemak cili padi siput sedut dan keladi sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah masak lemak cili padi siput sedut dan keladi siap dibuat. Anda boleh sediakan Masak Lemak Cili Padi Siput Sedut dan Keladi memakai 11 bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke membuat Masak Lemak Cili Padi Siput Sedut dan Keladi:

  1. Menyediakan 2 kg Siput Sedut.
  2. Ambil 10 batang keladi.
  3. Siapkan 2 cawan santan pekat.
  4. Ambil 2 cawan air (utk kuah).
  5. Menyediakan 1 labu bawang besar.
  6. Menyediakan 8 tangkai cili padi.
  7. Siapkan 1 inci kunyit hidup.
  8. Siapkan 1 sudu besar garam.
  9. Gunakan 1 sudu kecil gula.
  10. Menyediakan 2 keping asam keping.
  11. Ambil 2 helai daun kunyit.

Langkah-langkah sediakan Masak Lemak Cili Padi Siput Sedut dan Keladi:

  1. Bersihkan siput sedut dalam air bersih. Kocak-kocakkan siput hingga selut hilang dari kulit siput. Toskan. Kemudian potong hujung siput..
  2. Cuci siput sekali lagi. Toskan. Rebus siput selama 30 minit..
  3. Setelah siput masak. Toskan..
  4. Bersihkan keladi. Buang bahagian luar sulur keladi. Rebus hingga empuk. Pastikan sulur keladi putus apabila dipicit dengan jari..
  5. Toskan. Tumbuk pula bawang besar, cili padi dan kunyit..
  6. Masukkan siput yang telah direbus tadi ke dalam periuk. Tuang air hingga paras siput dan masak hingga mendidih. Masukkan bahan yang ditumbuk, garam, asam keping dan gula Masukkan keladi, daun kunyit dan santan. Guna api kecil, masak hingga kuah mendidih. Kacau, dan tutup api..
  7. Siap untuk dihidangkan..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan masak lemak cili padi siput sedut dan keladi boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.