Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Ikan kembung goreng sambal yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Ikan kembung goreng sambal.

Sedang mencari inspirasi resipi ikan kembung goreng sambal khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ikan kembung goreng sambal yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari ikan kembung goreng sambal, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan ikan kembung goreng sambal yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza ikan kembung goreng sambal rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat membuat Ikan kembung goreng sambal memakai 13 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Ikan kembung goreng sambal:

  1. Gunakan Ikan goreng.
  2. Gunakan 5 ekor ikan kembung pelaling.
  3. Ambil 1 sudu kecil garam.
  4. Gunakan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
  5. Gunakan 1 mangkuk minyak masak.
  6. Menyediakan 6 sudu besar (sudu sup) pes cili kering.
  7. Siapkan 1 1/2 biji bawang besar.
  8. Gunakan 1 inchi halia.
  9. Gunakan 1 keping asam gelugur (asam keping).
  10. Ambil 2 sudu kecil garam.
  11. Menyediakan 1 sudu kecil serbuk penambah perisa.
  12. Siapkan 1/2 cawan air.
  13. Gunakan 1 mangkuk minyak.

Langkah-langkah sediakan Ikan kembung goreng sambal:

  1. Pertama, ikan kembung pelaling yang sudah disiang dan dibersihkan digaulkan bersama garam dan serbuk kunyit..
  2. Panaskan minyak di kuali. Setelah panas goreng ikan hingga kedua-dua belah masak sekata. Tips menggoreng supaya ikan tidak terlalu garing (elakkan keras) gunakan api kecil dan sederhana saja. Apabila ikan masak, angkat dan toskan minyaknya..
  3. Minyak yang sama menggoreng ikan, di asingkan separuh untuk menumis bahan sambal. Bawang besar dan halia ditumbuk halus dan digoreng sehingga kekuningan..
  4. Masukkan pes cili kering..
  5. Kemudian, tambahkan air dan kacau rata. Tumis cili ini selama 5 minit sambil digaul mesra untuk memastikan cili masak sempurna. Setelah itu masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa..
  6. Apabila tumis cili masak sempurna bolehlah masukkan ikan pelqling yang digoreng tadi. Gaul mesra dan tutupkan api dapur. Sedia untuk dihidangkan..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah membuat ikan kembung goreng sambal boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.