Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Nasi Goreng Bunga Kantan yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Nasi Goreng Bunga Kantan.

Sekali lagi mencari idea resipi nasi goreng bunga kantan khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun nasi goreng bunga kantan yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari nasi goreng bunga kantan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan nasi goreng bunga kantan sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses nasi goreng bunga kantan siap dibuat. Anda boleh membuat Nasi Goreng Bunga Kantan memakai 20 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Nasi Goreng Bunga Kantan:

  1. Ambil 3 cawan nasi sejuk – ramas & relaikan.
  2. Siapkan 250 g sotong – basuh bersih, potong.
  3. Gunakan 3 ulas bawang merah – hiris.
  4. Menyediakan 3 ulas bawang putih – hiris.
  5. Menyediakan 1 biji cili merah – hiris.
  6. Gunakan 5-10 biji cili api (ikut nak pedas mana) – hiris.
  7. Siapkan 1 batang bunga kantan – dihiris halus.
  8. Ambil 2 batang serai – diketuk.
  9. Menyediakan 1-2 sdb perencah tomyam.
  10. Gunakan 1-2 sdt garam.
  11. Siapkan 1-2 sdt gula.
  12. Gunakan 1-2 sdt serbuk perasa.
  13. Ambil 1 sdb kicap.
  14. Siapkan 1 sdb sos tiram.
  15. Gunakan 1 sdb sos ikan.
  16. Menyediakan 2 biji telur.
  17. Siapkan 1 batang karot – hiris memanjang.
  18. Ambil 1 ikat sawi – potong kecil.
  19. Gunakan 1/4 cawan air.
  20. Gunakan 1 senduk minyak masak.

Jalan sediakan Nasi Goreng Bunga Kantan:

  1. Panaskan minyak, tumis b. merah, b. putih, cili merah cili padi dan serai sampai naik bau. Masukkan perencah tomyam kacau rata..
  2. Masukkan bunga kantan dan hirisan karot, gaul rata. Masukkan sotong kacau lagi. Masukkan sedikit air kalau kering sangat.
  3. Masukkan sos tiram, sos tiram serta perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya..
  4. Lepas tu boleh lah masukkan nasi. Kacau supaya nasi bercampur rata dengan bahan tumisan. Letak sikit kicap (kalau suka). Gaul lagi..
  5. Kais nasi ketepi kuali, pecahkan telur ditengah-tengahnya. Biarkan sekejap. Bila nampak telur tu dah hampir masak kacau dan gaul dengan nasi..
  6. Masukkan sawi, terus kacau goreng sampai nasi masak sempurna. Boleh la padamkan api..
  7. Sedia untuk dihidang..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan nasi goreng bunga kantan boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.