Resipi Ala Mamak

Resipi Karipap Kentang SuperSimpleSedap Sempurna

Karipap Kentang SuperSimpleSedap.

Sekali lagi mencari idea resipi karipap kentang supersimplesedap khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun karipap kentang supersimplesedap yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari karipap kentang supersimplesedap, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan karipap kentang supersimplesedap sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza karipap kentang supersimplesedap rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Karipap Kentang SuperSimpleSedap menggunakan 14 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Karipap Kentang SuperSimpleSedap:

  1. Menyediakan Kulit karipap.
  2. Gunakan 2 cawan tepung gandum.
  3. Siapkan 3 sb minyak masak.
  4. Menyediakan 80 g marjerin.
  5. Siapkan 1 cawan air sejuk.
  6. Menyediakan Inti karipap.
  7. Ambil 4/5 biji kentang.
  8. Ambil 2 sb serbuk kari ayam/daging.
  9. Gunakan 1 biji bawang merah.
  10. Gunakan 3 ulas bawang merah.
  11. Gunakan 1 inci halia.
  12. Siapkan Daun kari.
  13. Menyediakan Garam secukup rasa.
  14. Menyediakan Kiub pati ayam.

Langkah-langkah sediakan Karipap Kentang SuperSimpleSedap:

  1. Panaskan minyak dan tuangkan ke dalam tepung. Cairkan marjerin dan sekali lagi tuangkan dalam tepung. Ini untuk mendapatkan kulit karipap yang 'berbuih mengelembung' dan cantik. Gaulkan minyak dan marjerin dengan tepung. Berhati2. Minyak dan marjerin panas. Ramas-ramas sehingga menjadi serbuk..
  2. Sedikit demi sedikit masukkan air sejuk (air dari peti sejuk,bukan air batu) ke dalam adunan. Uli sampai menjadi doh. Rehatkan selama 30 minit..
  3. Sementara menunggu doh rehat,bolehlah membuat inti karipap. Potong dadu kentang dan rebus sehingga empuk. Tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk. Masukkan daun kari. Masukkan serbuk kari (pes). Tunggu sehingga kari naik minyak. Selepas itu,barulah masukkan kentang rebus. Perasakan dengan garam dan kiub pati ayam..
  4. Setelah 30 minit,bolehlah membuat karipap menggunakan acuan atau manual (kelim sendiri guna tangan). Goreng. Sekiranya ingin membuat karipap frozen,goreng seketika sahaja..
  5. Dah siap!.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Karipap Kentang SuperSimpleSedap yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.