Resipi Ala Mamak

Resipi Gulai Ayam Kelantan πŸ’ πŸ” Dijamin Anti-Gagal

Gulai Ayam Kelantan πŸ’ πŸ”.

Sekali lagi mencari idea resipi gulai ayam kelantan πŸ’ πŸ” khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun gulai ayam kelantan πŸ’ πŸ” yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari gulai ayam kelantan πŸ’ πŸ”, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mau sediakan gulai ayam kelantan πŸ’ πŸ” sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses gulai ayam kelantan πŸ’ πŸ” siap dibuat. Anda dapat sediakan Gulai Ayam Kelantan πŸ’ πŸ” menggunakan 20 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam membuat Gulai Ayam Kelantan πŸ’ πŸ”:

  1. Menyediakan 5-6 ketul ayam.
  2. Gunakan 1 batang kayu manis.
  3. Siapkan 2 biji buah pelaga.
  4. Gunakan 2 biji bunga lawang.
  5. Gunakan 1 sudu makan cili kisar.
  6. Menyediakan 3 sudu makan serbuk kari daging / ayam, saya guna cap O.
  7. Menyediakan 1 sudu makan rempah Kurma/ optional.
  8. Menyediakan 1/2 cawan air asam jawa.
  9. Menyediakan 1 kecil santan kotak.
  10. Menyediakan Garam dan gula.
  11. Ambil 1 sudu makan gula merah / perang.
  12. Gunakan 1 sudu makan kerisik.
  13. Siapkan 5 cawan air, ikut awaklah nak pekat ke cair mana.
  14. Menyediakan Bahan Kisar.
  15. Menyediakan 5 biji bawang merah kecil.
  16. Gunakan 2 ulas bawang putih.
  17. Ambil 1 hiris nipis halia.
  18. Menyediakan 1 hiris nipis lengkuas.
  19. Gunakan 1 batang serai, potong kepada 3.
  20. Siapkan 1 sudu makan rempah sup, ikut resepi guna ketumbar dan jintan putih.

Jalan sediakan Gulai Ayam Kelantan πŸ’ πŸ”:

  1. Sediakan bahan kisar. Bawang and the geng and the cili kisar..
  2. Tumis kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang pada minyak agak sedikit. Minyak agak agak nak tumis jer. Masukkan bahan kisar bawang. Tumis hingga naik harum..
  3. Masukkan cili kisar satu sudu dan masukkan serbuk kari dan kurma..
  4. Masukkan air asam jawa dan kacau.Masukkan ayam..
  5. Gaul ayam biar sebati dengan rempah, api sederhana sahaja. Tutup periuk dan reneh ayam selama 20 minit. Bagi ayam tu mix together with the spices and lembut..
  6. Tuangkan santan selepas 20 minit macam tu, nak 25 minit pun boleh, lagi lama lagi lembut, tapi jaga air dialah, takut kering. Perasakan yah dengan gula dan garam..
  7. Last sekali, masukkan kerisik. Rasa balek apa yang kurang, api slow, tutup sikit tudung periuk, masak sampai ayam betul betul lembut.Siappp ❀️.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat gulai ayam kelantan πŸ’ πŸ” boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.