Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Masak Lemak Ikan Kembung yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Masak Lemak Ikan Kembung.

Awak mencari inspirasi resipi masak lemak ikan kembung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun masak lemak ikan kembung yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari masak lemak ikan kembung, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan masak lemak ikan kembung sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat masak lemak ikan kembung siap dibuat. Anda boleh membuat Masak Lemak Ikan Kembung memakai 16 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Masak Lemak Ikan Kembung:

  1. Menyediakan 12 ekor ikan kembung.
  2. Siapkan 5 biji bawang merah.
  3. Menyediakan 3 ulas bawang putih.
  4. Siapkan 3 batang serai.
  5. Gunakan 11-13 biji cili padi kampung (ikut selera masing2 kalau tak nak pedas boleh kurangkan).
  6. Siapkan 2 sudu kecil serbuk kunyit (blh jg guna kunyit hidup).
  7. Gunakan 2 cawan santan pekat.
  8. Gunakan 2 cawan air.
  9. Siapkan 3 biji terung.
  10. Ambil 1 keping asam gelugur.
  11. Siapkan 1 1/2 sudu kecil garam.
  12. Gunakan 1 1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa.
  13. Gunakan Minyak untuk menggoreng.
  14. Siapkan Bahan hiasan.
  15. Siapkan 1 biji cili merah (dipotong memanjang).
  16. Ambil Daun kunyit (diracik).

Jalan sediakan Masak Lemak Ikan Kembung:

  1. Bersihkan ikan. Serai diketuk. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi. Rebus serai dan bahan tumbuk bersama air..
  2. Sementara itu gaul ikan dengan 1/2 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk kunyit. Goreng separuh masak. Ketepikan..
  3. Apabila menggelegak air rebusan tadi. Masukkan 1 cawan santan dan terung. Masak hingga terung hampir masak, sentiasa dikacau sebab tak nak santan pecah. Masukkan lebihan santan tadi, asam gelugur dan ikan, perasakan dengan garam dan Maggi Cukup Rasa..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat masak lemak ikan kembung boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.