Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Kari Kepala Ikan yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Kari Kepala Ikan.

Sedang mencari inspirasi resipi kari kepala ikan khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kari kepala ikan yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari kepala ikan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kari kepala ikan sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kari kepala ikan siap dibuat. Anda boleh sediakan Kari Kepala Ikan memakai 14 bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Kari Kepala Ikan:

  1. Siapkan 1 ketul Kepala ikan jenahak.
  2. Ambil 2 Pek kecil serbuk kari ikan Baba's (biasa & pedas).
  3. Gunakan 1 sudu kecil halba campur *.
  4. Menyediakan 4 ulas bawang merah (dimayang)*.
  5. Menyediakan 5 ulas bawang putih (dimayang)*.
  6. Gunakan 2 tangkai daun kari.
  7. Siapkan Rm 3 santan.
  8. Ambil 1 sudu kecil asam jawa.
  9. Ambil 1-2 sdt garam.
  10. Siapkan 1 sdt gula.
  11. Menyediakan 1 cawan air.
  12. Siapkan 1 senduk minyak masak.
  13. Ambil 2 biji tomato (belah 4).
  14. Menyediakan 6-7 biji bendi.

Langkah-langkah membuat Kari Kepala Ikan:

  1. Tumis bahan bertanda* dalam minyak yang panas. Sampai layu dan wangi..
  2. Masukan daun kari,rempah kari dan serbuk cili. Masak sehingga pecah minyak. Masukkan satu cawan air dan asam jawa..
  3. Masukan santan serta bendi dan masak sehingga mendidih. Letak air jika perlu. Elak banyak untuk bagi pekat. Masukan gula dan garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan..
  4. Kemudian masukan kepala ikan dan tutup periuk dan masak sehingga mendidih. Masukkan tomato, biar sekejap baru padamkan api. Siap!.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat kari kepala ikan boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.