Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Ikan Tenggiri Masak Asam yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Ikan Tenggiri Masak Asam.

Sedang mencari inspirasi resipi ikan tenggiri masak asam khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun ikan tenggiri masak asam yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ikan tenggiri masak asam, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan ikan tenggiri masak asam sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses ikan tenggiri masak asam siap dibuat. Anda boleh sediakan Ikan Tenggiri Masak Asam memakai 10 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Ikan Tenggiri Masak Asam:

  1. Ambil Bahagian A : Bahan Utama.
  2. Siapkan 1 ekor ikan tenggiri digoreng bersama kunyit, halia dan garam.
  3. Ambil 1 batang timun (dipotong kecil dan memanjang).
  4. Ambil 2-3 sudu makan pes asam jawa dicampur dengan 1/2 cawan air.
  5. Menyediakan 5 tangkai cili api (dihiris).
  6. Siapkan 2 labu bawang besar (dihiris).
  7. Siapkan 3 ulas bawang putih (dihiris).
  8. Siapkan Bahagian B : Perasa.
  9. Siapkan 1/2 sudu makan garam.
  10. Gunakan 1 sudu makan biji sawi (optional).

Langkah-langkah membuat Ikan Tenggiri Masak Asam:

  1. Ikan tenggiri dilumurkan bersama kunyit, halia dan garam. Gorengkan terlebih dahulu..
  2. Kurangkan separuh daripada minyak goreng ikan tadi, panaskan kembali minyak. Tumiskan bawang putih, biji sawi (jika ada) dan cili yang dihiris. Masukkan bancuhan air asam jawa. Kacau seketika..
  3. Masukkan timun yang telah dipotong. Kemudian masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng awal. Kacau rata seketika..
  4. Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dihiris. Kacau rata. Rasa kuahnya, jika perlu tambahkan sedikit garam. Kacau sekali lagi. Tutup api memasak..
  5. Siap dihidangkan. Selamat mencuba..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan ikan tenggiri masak asam boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.