Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Kari Tulang Pekat yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Kari Tulang Pekat.

Sekali lagi mencari idea resipi kari tulang pekat khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kari tulang pekat yang sedap semestinya memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari tulang pekat, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan kari tulang pekat yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kari tulang pekat siap dibuat. Anda boleh membuat Kari Tulang Pekat menggunakan 15 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Kari Tulang Pekat:

  1. Menyediakan 1 kg tulang.
  2. Siapkan 1 paket rempah kari daging.
  3. Ambil 2 sudu makan serbuk cili.
  4. Ambil 1 sudu makan rempah kurma.
  5. Siapkan 4 ulas bawang merah dihiris halus **.
  6. Menyediakan 4 ulas bawang putih dihiris halus **.
  7. Gunakan 3 inci halia dihiris halus **.
  8. Ambil 3 tangkai daun kari **.
  9. Menyediakan 1 kuntum bunga lawang **.
  10. Siapkan 1 batang kulit kayu manis **.
  11. Menyediakan 1 kotak santan.
  12. Gunakan 4 sudu makan kerisik atau 1 paket kerisik.
  13. Ambil 2 biji ubi kentang di belah empat.
  14. Siapkan 2 sudu kecil garam atau secukup rasa.
  15. Menyediakan 1/2 sudu kecil gula jika perlu.

Langkah-langkah membuat Kari Tulang Pekat:

  1. 1. Tulang cuci bersih dan direbus hingga empuk, pastikan air rebusan tidak dibuang, ketepikan.
  2. 2. Rempah kari daging, serbuk cili dan rempah kurma disatukan dan dibancuh dengan air terlebih dahulu.
  3. 3. Tumis bahan bertanda (**) sebentar, kemudian masukkan rempah tadi tumis hingga pecah minyak dan naik aroma 4. Masukkan santan secukupnya serta masukkan air rebusan juga.
  4. 5. Masukkan kentang, kerisik.
  5. 6. Masukkan tulang bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
  6. 7. Masak hingga ubi kentang empuk dan lembut, siap sedia dihidang.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kari Tulang Pekat yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.