Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Kerabu Taugeh yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Kerabu Taugeh.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi kerabu taugeh khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kerabu taugeh yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kerabu taugeh, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kerabu taugeh yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat kerabu taugeh rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Kerabu Taugeh memakai 8 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Kerabu Taugeh:

  1. Ambil 300 gm taugeh (dicuci bersih dan ditoskan airnya).
  2. Menyediakan 3 sudu makan udang kering (ditumbuk).
  3. Gunakan 1/2 biji bawang besar (ditumbuk).
  4. Gunakan 1/2 cawan kacang tanah (digoreng awal & ditumbuk).
  5. Ambil 1 sudu kecil garam.
  6. Siapkan 1/2 cawan kelapa parut (disangai/goreng tanpa minyak).
  7. Ambil 3-5 tangkai cili padi (ditumbuk) optional** jika suka pedas.
  8. Gunakan 6 biji limau kasturi (diperah jusnya).

Langkah-langkah sediakan Kerabu Taugeh:

  1. Goreng kelapa parut di kuali tanpa minyak sehingga kekuningan sedikit. Kemudian masukkan udang kering, bawang besar, cili padi dan kacang tanah yang telah ditumbuk. Gorengkan seketika. Masukkan garam. Kacau rata. Tutup api memasak. Angkat masukkan ke dalam besen yang sederhana saiznya..
  2. Kemudian masukkan taugeh yang telah dicuci bersih dan telah ditoskan airnya. Kacau sebati bersama bahan-bahan awal yang telah digoreng tadi. Masukkan perahan jus limau kasturi. Kacau rata..
  3. Simpankan seketika di peti ais selama 15 minit. Kemudian bolehlah dihidangkan. Yani gemar makan sejuk sedikit kerana bila tergigit taugeh yang sejuk akan berbunyi rangup. Boleh simpan di bekas kedap udara dan simpan di peti sejuk untuk makan ulang kali. Selamat mencuba..

Bagaimana? Ia mudah? Macam itulah sediakan kerabu taugeh boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.