🥘🦐Kari Udang.
Awak mencari idea resipi 🥘🦐kari udang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun 🥘🦐kari udang yang sedap semestinya mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.
Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari 🥘🦐kari udang, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan 🥘🦐kari udang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.
Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza 🥘🦐kari udang rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan 🥘🦐Kari Udang menggunakan 12 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.
Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat 🥘🦐Kari Udang:
- Gunakan 500 g udang.
- Menyediakan 1 ulas bawang merah besar.
- Menyediakan 2 ulas bawang putih.
- Menyediakan 1 inci halia.
- Menyediakan 3 tangkai daun kari.
- Ambil 3 sb rempah kari udang.
- Siapkan 1 kotak kecil santan.
- Gunakan 400 ml air.
- Ambil 1 sb cili giling.
- Ambil 1 sk asam jawa.
- Gunakan 2 biji tomato (potong 4).
- Siapkan gula+garam secukupnya.
Jalan sediakan 🥘🦐Kari Udang:
- Sediakan bahan.
- Tumiskan bahan ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan rempah kari.
- Kemudian masukkan cili giling dan daun kari (tambah sedikit air) kacau rata sehingga pecah minyak.
- Masukkan udang kacau lagi.
- Kemudian masukkan santan dan air juga asam jawa.
- Masukkan garam gula secukup rasa.Biarkan mendidih sehingga masak..dah siap.
Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses 🥘🦐Kari Udang yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu lezat untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga berjaya!